Vissa kommuner har redan löst dessa frågor, och exemplen visar att det handlar om vilja och organisation – inte om resurser.
Jan Björklund frågade sig varför äldreomsorgsfrågor sällan blir stora i svensk valrörelse, fast vi alla berörs. Han svarade själv att de äldsta inte har några som företräder dem, och att den som är yngre inte kan sätta sig in i hur det är att bli gammal. Fast där underskattar nog Jan Björklund solidariteten och empatin hos de yngre generationerna, som ser sina äldre anhöriga fara illa.
Ändå kan det kanske verka osmart att göra äldreomsorgen till valfråga. Många tänker nog att detta inte är en framtidsfråga. Men det är just vad det är – särskilt för Folkpartiet.
På tisdagsmorgonen, strax innan Jan Björklund och riksdagsledamoten Barbro Westerholm presenterade ”tydliga rättigheter för äldre” i Almedalen, avslöjade en undersökning av Retriever & Synovate att Folkpartiet skulle kunna få fler väljare om partiet åter markerade sin socialliberala tradition. De potentiella nya väljarna torde alltså komma från vänster.
Märkligt nog nämns inte två stora, självklara områden som Folkpartiet har gedigna program för – men som inte lyfts fram: jämställdheten och miljön. Här försummar man sitt ansvar som liberalt parti. Att EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) driver sin jämställdhetskampanj på Facebook – och just nu ingen annanstans – säger tyvärr en del om plattformarna i partiet. Feminismen är en liberal urfråga som aldrig får glömmas eller tas för given.
Äldrefrågor hör redan till partiets främsta profilfrågor. Att de nu prioriteras inför årets valrörelse är inte bara en fråga om politisk taktik.