Äldreboenden sårbara vid strömavbrott
Om elförsörjningen slås ut vid till exempel en storm kan viktig medicinsk utrustning sluta fungera och det blir mörkt och kallt vid ett antal äldreboenden i Uppsala län.
I många av landets kommuner finns stora brister vad gäller tillgången till reservel. Och där det finns tillgång till reservkraftaggregat är det ofta brister i underhåll, skötsel och planering av bränsleförsörjning.
Det konstaterar Krisberedskapsmyndigheten efter att ha sammanställt svaren på en enkät till landets 290 kommuner.
- Ett långvarigt strömavbrott är ingen ovanlighet, det vet vi efter stormarna Gudrun och Per, och finns det inte beredskap i form av reservkraft så kan det bli problem, säger Margareta Byström på Krisberedskapsmyndigheten.
Under åren 1989 till 2006 har kommunerna haft möjlighet att få 50 procent i bidrag för att köpa in reservanordningar. Nu ville myndigheten kontrollera hur det egentligen är ställt med kommunernas tekniska förmåga att klara olika former av kriser.
- Det finns kommuner som är väldigt på bettet men det här är ofta en ganska undanskymd fråga. Man resonerar att "det händer inte oss" eller "det har aldrig hänt tidigare". Men vi anser att man bör ha stationär reservkraft på det största äldreboendet i kommunen. Sedan bör det också finnas mobil reservkraft till övriga, säger Margareta Byström.
Frågorna i enkäten har handlat både om VA-, värme- och elförsörjning. Med ledning av kommunernas svar har de fått betygen mycket dålig, dålig, bristfällig, godtagbar och god.
När det gäller Uppsala län konstaterar
Krisberedskapsmyndigheten att förmågan för elförsörjning är god, medan bland annat VA- och värmeförsörjningen är godtagbar. Däremot finns det brister när det gäller reservkraft. Det bästa resultatet totalt sett får Enköping och Älvkarleby kommuner medan Östhammar och Heby klarar sig sämst.
Rogerth Wahlin är beredskaps- och säkerhetssamordnare för Östhammars och Tierps kommuner.
- Östhammar har väldigt få anslutningsdon för att ansluta reservkraftaggregaten till äldreboenden med. Det saknas också anslutningsdon på skolor som är tänkta att fungera som värmestugor för allmänheten. Det är den stora bristen.
Orsakerna är att det är dyrt att köpa in anslutningsdon.
- Det handlar om relativt höga kostnader och det är något man måste budgetera för. Men det har diskuterats många gånger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!