Äldreboende vill ha plusjobb

De flesta av de nya plusjobben kommer att hamna i kommunerna och i äldreomsorgen. I Uppsala är intresset stort. Attendo Care, som driver tre äldreboenden åt kommunen, tänker anmäla intresse för att ta emot 13 plusjobbare.

Uppsala2005-11-12 00:00
Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) har fått pengar till 20 000 offentliga plusjobb över hela landet nästa år. Nu i veckan har ramarna för de jobben fastställts.
— Vi har gjort en central överenskommelse med kommun- och landstingsförbundet om anställningsformerna, hur avtal ska skrivas och så vidare, säger Johnny Ahlqvist, Ams.
Han är optimistisk och tror att de 20 000 platserna kommer att fyllas. Kommunerna kommer sannolikt att stå för den större delen av plusjobben.
— Vi vet inga volymer än, det är upp till varje kommun att bestämma. Men signalerna vi fått från till exempel Malmö, som vill ha 500 plusjobb, och flera andra större kommuner gör att det ser positivt ut, säger Johnny Ahlqvist.

Fyra på varje jobb
I målgruppen för plusjobb, personer som varit arbetslösa eller i arbetsmarknadsprogram i minst två år, finns totalt 80 000 personer, vilket betyder fyra på varje plusjobb. Så en efterfrågan borde finnas, tror man på Ams.
Uppsala kommuns äldrekontor har gått ut med en förfrågan om att ta emot plusjobb, både till äldreomsorgen i kommunal regi och till den som lagts ut på entreprenad. Reaktionerna har varit övervägande positiva, uppges det.
UNT har besökt Tunåsens äldreboende, ett av tre i kommunen som drivs av Attendo Care. Verksamhetschefen Ann-Sophie Nilsson ser nästan bara fördelar med att få in plusjobb på boendet.
— Det är klart att vi skulle hinna med att göra fler trivsamma saker med exempelvis en extra på varje avdelning. Lite guldkant på tillvaron i form av kanske mer utevistelse, säger hon.

Sätt att hitta framtida personal
Ann-Sophie Nilsson har arbetat i äldreomsorgen i 27 år. Hon har från nära håll sett de stora offentliga neddragningarna på 1990-talet.
Och även om hon tycker att bilden av sönderstressad personal ibland överdrivits, så står det klart att tiden med varje äldre, de mänskliga kontakterna, minskade, något som plusjobben nu kanske kan delvis reparera.
— Det är ju så att behovet här är oändligt. Det finns ju ingen gräns för hur mycket man kan prata med någon, man kan ge hur mycket omvårdnad som helst.
Plusjobben skulle också kunna vara en väg att hitta den framtida personalen i äldreomsorgen, tror hon.
— Vi har stora pensionsavgångar snart. Plusjobben kan vara ett sätt att i lugn och ro få skolas in i jobbet och det kanske kan övergå i en fast tjänst så småningom.

Risk att försvinna
En risk kan vara att de nya jobben tillför arbetsuppgifter som blir viktiga och som sedan kanske försvinner igen, när de statliga medlen är slut.
— Därför tror jag det är väldigt viktigt att från början vara tydlig i vilka arbetsuppgifterna ska vara, säger Ann-Sophie Nilsson.
Birgit Agnerdahl, boende på Tunåsen, tror också på ett lyft med nya ansikten på avdelningen.
— Jag klarar att läsa själv, men att komma ut lite oftare vore skönt, säger hon.

UNT Fakta


Från och med 2006 inrättas 20 000 Plusjobb i Sverige för deltagare med lång inskrivningstid på Arbetsförmedlingen. Jobben ska användas till kvalitetshöjande arbetsuppgifter som inte utförs i dag och ska gå till personer som varit arbetslösa eller deltagit i arbetsmarknadsprogram i minst två år.
Plusjobben kommer att finnas i två år och är avsedda för den offentliga sektorn, stat, landsting och kommuner. Uppsala län har tilldelats pengar för 430 plusjobb nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om