Äldreboende som moderniserar

Fram tills förra veckan hade Gutasunds vård- och omsorgsboende i Gottsunda alla patientjournaler i mappar på ett kontor. Det ändrades i början av förra veckan när mapparna ersattes med pekskärmar i varje rum.

Pekskärm. Från vänster Antonio Mir Cabot, Benjamin Ernryd, Barbro Strengbom och Sam Silakori vid den nya skärmen som installerats i Birgittas rum.

Pekskärm. Från vänster Antonio Mir Cabot, Benjamin Ernryd, Barbro Strengbom och Sam Silakori vid den nya skärmen som installerats i Birgittas rum.

Foto: Charlotte Winberg

Uppsala2018-02-28 22:16

På boendet finns 72 rum och varje rum har försetts med en egen skärm. På skärmen kan de anställda se alla boendes individuella dagscheman, vilka mediciner de ska ha och om det finns speciella behov. Dessutom registrerar anställda alla åtgärder som vidtas för kunden; allt från hjälp med tandborsten på morgonen till vilka mediciner hen fått. Moderniseringen av patientjournalerna på Gutasunds vård- och omsorgsboende i Gottsunda är ett pilotprojekt som inleddes i måndags.

– Vi är det femte boendet i Sverige som tar i bruk ett liknande system, berättar verksamhetschef Antonio Mir Cabot på Gutasunds vård- och omsorgsboende i Gottsunda.

LÄS MER: Äldreboendet som tar vara på det friska

I dagsläget är det personalen som använder sig av skärmarna, men systemet kommer under våren utvecklas så att det även innefattar anhöriga. De kommer kunna logga in hemifrån och lägga in i schemat när de kommer på besök, se hur den boende mår samt kunna se bilder i bildgalleriet som de anställda laddar upp.

– Att digitalisera är ju inte egentligen nytt, men det kommer att bli ett helt nytt sätt att jobba på, säger IT chef Benjamin Ernryd på Försunda Omsorg.

All information som registreras i systemet säkerhetskopieras i ett moln och utifall att systemet skulle fallera behövs det bara internetuppkoppling för att komma åt informationen.

– Och vi har försäkrat oss om att vi har toppkvalitativ wifi- och internetuppkoppling, försäkrar Benjamin Ernryd.

Det nya systemet är användarvänligt och ska spara tid för de som jobbar på boendet, men enligt Antonio Mir Cabot är den största fördelen att det ger mera tid att interagera med de boende.

– Med det nya systemet hoppas vi kunna minska avvikelser i läkemedel och möjliggöra att de anställda får mera kvalitetstid med kunderna, säger han.

För honom blir det också betydligt lättare att hålla koll på vad som sker på Gutasunds vård- och omsorgsboende. Innan det nya systemet togs i bruk gick han runt på varje avdelning och följde upp vad som händer, nu kan han bara logga in på sin dator för att få en snabb översikt. Även de anställda på boendet har varit positivt inställda till att ta det nya systemet i bruk.

– På det här sättet missar man ingenting, säger undersköterska Sam Silakori.

LÄS MER: Rune gillar första robotduschen

Fakta

Gutasund vård och omsorgsboende ligger i Gottsunda centrum och är ett boende för dem med kognitiv svikt/demenssjukdom.

Här finns 72 lägenheter.

På varje avdelning bor 9 personer.

Allmänna utrymmen är utformade utifrån expertis om kognitiv svikt.

Kognition handlar om vår förmåga att ta in, bearbeta och använda information så vår vardag fungerar.

Kognitiv svikt innebär att hjärnans naturliga filter att sålla intryck slutat fungera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!