Äldre tackar nej till hemtjänst

Äldre som behöver hemtjänst tackar nej eftersom de tycker att hemtjänsten brister. Framför allt finns en rädsla för att många olika människor utför hemtjänsten och att personalen har bråttom.

Britt Lisso har hemtjänst varje dag men vet sällan vem som ska hjälpa henne härnäst.

Britt Lisso har hemtjänst varje dag men vet sällan vem som ska hjälpa henne härnäst.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-06-04 00:01
Det är vanligt att äldre inte vill ta emot hemtjänst trots att de behöver den, enligt äldreombudsmannen Margaretha Åkerlind Skuteli.
- Hemtjänsten har dåligt rykte. Äldre har hört att en ström av olika människor kommer och går. Andra har själva haft hemtjänst men tackar sedan nej eftersom den inte motsvarar förväntningarna.
Margaretha Åkerlind Skuteli berättar om en äldre som fått hjälp av 17 olika personer under en månad, varav fyra olika vid fyra duschtillfällen. Det är den typen av bristande personalkontinuitet och att personalen har bråttom som gör att äldre nobbar hemtjänsten.

- Det är oroande. Ytterst är risken att äldre hamnar i misär.
Margaretha Åkerlind Skuteli säger att varken kommunen eller de privata företag som bedriver hemtjänst i Uppsala jobbar aktivt för att samma personal ska besöka samma person.
- Det gäller att skapa flexibla lösningar. Den som vill bli duschad av en och samma ska kunna bli det, men kanske inte alltid på tisdagar. För att lyckas med det måste man se över scheman och bemanning. Uppstår det problem så fort någon är borta har man för låg grundbemanning och kanske för många deltidsanställda.

Carina Juhlin, som är chef för den kommunalt drivna hemtjänsten, håller med om att personalkontinuiteten ibland brister.
- Har man hjälp flera gånger per dag blir det många personer eftersom personalen inte jobbar både dag, kväll och natt och heller inte sju dagar i veckan. Men vårt mål är att alla ska få besök av sin kontaktman två gånger i veckan och vi testar nu ett elektroniskt planerin gssystem som ska bidra till det.
Att personalen har bråttom beror, enligt Carina Juhlin, på att kommunen beviljar lite tid för varje insats.
- Frukost och bäddning kan få ta femton minuter och vi kan bara stanna den tid vi får betalt för.
Företaget Aleris, som bedriver hemtjänst i bland annat Eriksberg, ger en liknande bild.

- Vi försöker begränsa hur många människor som kommer hem till en person, men vi ska både ge våra kunder den hjälp de har rätt till och vår personal den ledighet de har rätt till, säger Randi Graungaard som är chef.
Enligt henne är personalkontinuiteten en fråga för politikerna.
- Ska vi ha samma personal året om och dygnet runt måste vi har fler medarbetare och mer pengar.
De borgerliga politikerna i Uppsala hoppas att införandet av eget val ska förbättra hemtjänsten. De äldre ska då kunna välja vem som utför deras hemtjänst och kunna byta om de är missnöjda.
- Vill utförarna ha många kunder ska de satsa på personalkontinuitet, säger Margaretha Åkerlind Skuteli.
- Men man måste förstå att gamla med hemtjänst är sköra männi-skor. En del kan inte ens redogöra för sina behov, för dem är det ett stort steg att byta hemtjänst.




Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om