Hörselslingor som inte fungerar. Äldre som misstas för dementa. Tv-tittande utan textremsa. När Hörselskadades förening gjorde en länstäckande enkät inom äldrevården upptäcktes brister som äldrenämnden i Uppsala kommun ville titta närmare på så de lät göra en egen, mer omfattande enkät.
– Nu har vi svart på vitt att det finns en okunskap bland personalen inom olika verksamheter inom äldrevården, säger Thomas Österberg, tillgänglighetssamordnare i Uppsala kommun och den som genomfört utredningen.
Ett vanligt problem är att äldre misstas för dementa om de till exempel svarar konstigt på frågor, när de i själva verket inte har hört.
– Många vill inte erkänna för sig själva att de har en hörselnedsättning och då riskerar de att gå länge utan hjälp, säger Thomas Österberg.
Med bättre kunskap kan vårdpersonalen upptäcka sådant.
Många upplever ett utanförskap i onödan. Bra hjälpmedel existerar redan, till exempel samtalsförstärkare att lägga på bordet när man sitter och pratar.
– De är inte särskilt dyra. Det vore en enkel sak att ha inom hemtjänstvården. Det är viktigt att höra vad vårdgivaren säger, säger Thomas Österberg.
Han pratar också om kommunikationsböcker med bilder som man kan peka på för att förstärka det man säger. Det är bra även för dem med svenska som andraspråk och personer som har kognitiva svårigheter.
– Jag tror inte att kommunikationsböcker är särskilt vanliga i äldrevården i Uppsala men det vore en bra investering, säger Thomas Österberg.
Situationen är lite olika för hemtjänsten och vårdboenden. Boenden har gemensamma utrymmen och där kan man till exempel tänka på att koppla på textremsan på tv-apparaten och se till att hörselslingor fungerar som de ska. Ofta är det små grejer som behövs som inte kostar något. Det handlar mycket om kunskap, medvetenhet och rutiner, enligt Thomas Österberg.
I enkätsvaren kom det fram att det finns en god vilja men att många inte vet vart de ska vända sig med frågor och behov.
Därför har kontoret för hälsa, vård och omsorg fått uppdraget att utforma funktionen hörselombudsman för vårdboenden och hemvården. Ombuden kan utbilda personalen och vara en resurs för dem.
Äldrenämndens uppdrag har växt på vägen. Nu ska även kunskapen om synnedsättning inventeras. Kanske kommer hörselombuden att bli synombud också.