Äldre kvinnor har bäst skydd av strålning vid bröstcancer
Strålbehandling efter bröstbevarande operationer sänker den långsiktiga risken för att cancertumören ska komma tillbaka i bröstet.
Det visar resultaten av en svensk studie, som publiceras i nätupplagan av den välrenommerade cancertidskriften Journal of Clinical Oncology.
- Det råder ingen tvekan om att de flesta äldre kvinnor som opererats med bröstbevarande kirurgi bör erbjudas strålbehandling efteråt. Detsamma gäller för yngre kvinnor, men vi har anledning att söka efter metoder för att öka strålbehandlingens effektivitet hos de yngsta, säger professor Lars Holmberg vid Akademiska sjukhusets kirurgiska klinik och Kings College i London.
Studien omfattar cirka 1 050 kvinnor som opererats med bröstbevarandee kirurgi för tidig, lokalt begränsad bröstcancer. Vid sådana operationer opereras högst en fjärdedel av bröstet bort.
Efter operationen fördelades kvinnorna med slumpens hjälp på två lika stora gruppen, en som fick strålning och en som inte fick det. Strålning ges för att avdöda eventuella kvarvarande cancerceller i bröstet, men värdet av denna tilläggsbehandling är omtvistat.
- Även utan strålning får de flesta som opererats för bröstcancer inte återfall. Frågan har varit om återfallsrisken i någon undergrupp av kvinnor med bröstcancer varit så liten att det inte finns några skäl att ge ett tillägg av strålning för säkerhets skull, säger Lars Holmberg.
I den nya studien har forskarna följt kvinnorna under i medeltal åtta år efter operationen för bröstcancer. Under uppföljningen upptäcktes en ny cancertumör hos nästan en femtedel av dem.
64 återfall inträffade i gruppen som strålbehandlats och 141 i gruppen som inte fått någon strålning efter operationen.
- Strålningen sänkte alltså risken för att få ett lokalt återfall i bröstet med hela 60 procent. Däremot gav den inget mätbart skydd mot dottertumörer eller död i bröstcancer. Oavsett om de fick strålning eller inte var det bara omkring 3 procent som utvecklade metastaser eller dog i bröstcancer, säger Lars Holmberg.
Allra högst skyddseffekt mot återfall av strålning hade kvinnor som var äldre än 65 år. Minst nytta av strålningen hade kvinnor som var yngre än 50 år.
I rutinsjukvården i dag får ungefär en tredjedel av kvinnorna som opererats med bröstbevarande kirurgi ingen strålning efteråt. Andelen som inte får strålning är högre bland äldre än yngre kvinnor.
- Det finns säkert äldre kvinnor som på grund av risken för biverkningar inte bör få strålning. Men hög ålder i sig bör aldrig vara ett skäl att inte ge förebyggande strålbehandling. I dag har en 70-årig kvinna i Sverige en förväntad återstående livstid på nära 17 år. Om hon insjuknar i bröstcancer kan strålning efter operationen kraftigt öka hennes chanser att slippa den medicinska och psykologiska bördan av ett canceråterfall, säger Lars Holmberg.
Samtidigt framhåller han vikten av fortsatt forskning. Det finns i dag inga sätt att i förväg skilja ut den majoritet av kvinnor med bröstcancer som även utan strålning slipper återfall .
- Vi måste hitta nya verktyg för att särskilja vilka som löper hög respektive låg risk för lokala återfall. Först då finns förutsättningar för att en stor grupp kvinnor ska kunna slippa förebyggande strålbehandling utan att därför löpa förhöjd risk för återfall, säger Lars Holmberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!