Äldre hus kan ta skada av tunnel

Boende runt de planerade järnvägstunnlarna i centrala Uppsala varnar nu för riskabelt tunnelarbete.

Uppsala2013-08-24 10:56

Runt de planerade järnvägstunnlarna i centrala Uppsala befarar nu boende att flera av de äldre bostadshusen i området kan skadas när storbygget sätter i gång.
Bostadsrättsföreningar och fastighetsägare runt järnvägsövergångarna vid S:t Persgatan och S:t Olofsgatan kräver noggranna mätningar av husens rörelser innan arbetet startar för de tunnlar som planeras under järnvägen. De boende befarar att husens grundläggning kan skadas om grundvattennivåerna sänks för mycket i samband med schaktarbetena. Följden kan bli allvarliga sättningsskador, med höga reparationskostnader som följd. Några av föreningarna varnar för att höga skadeståndskrav kan riktas mot kommunen om husen skadas.

Byggnadsplanerna har under sommaren varit på så kallad granskning då grannar, myndigheter och andra fått lämna synpunkter. Planerna på att ersätta dagens korsningar med tunnlar under spåren har funnits i flera år. Den senaste remissrundan genomfördes 2011, då flera av bostadsrättsföreningarna flaggade för riskerna med tunnelutgrävningarna.
Sommarens granskningsomgång har inte ändrat bilden, även om bara ett fåtal nya yttranden lämnats in.

Bland dem som lämnat in synpunkter finns föreningen Vårda Uppsala som anser att det finns goda skäl att avstå från en tunnelpassage på den smala S:t Pers-gatan, som endast är öppen för gång- och cykeltrafik.
Utrymmet är så snävt att en tunnel skulle skapa nya trafikrisker när transporter till husen intill ska samsas med oskyddade trafikanter. Dessutom skulle den planerade spårhöjningen radikalt förändra siktlinjer och perspektiv på platsen, enligt föreningen.

Tidigare har UNT rapporterat om Frälsningsarméns allvarliga farhågor för att hela verksamheten hotas när tillfarten till lokalerna väster om järnvägen skärs av eller begränsas.
Eftersom tunnlarna ligger i ett område med förhöjd översvämningsrisk finns det fördelar med att behålla en passage över spåren som inte kan blockeras av vattenmassor, enligt föreningen.

Tidigare har länsstyrelsen pekat på samma risk och dessutom konstaterat att förbättrad framkomlighet med en tunnel vid S:t Olofsgatan samtidigt kan leda mer trafik till Kungsgatan och Väderkvarnsgatan som redan har höga halter av utsläpp.
Detaljplaneförslagen för de två tunnlarna går nu vidare till byggnadsnämnden, med siktet inställt på ett beslut i september. Innan storbygget kan starta måste Trafikverket och kommunen komma överens om fördelningen av kostnaderna för projektet.
Prislappen för båda tunnlarna har beräknats till omkring 300 miljoner kronor.

Ska ge förbättrad framkomlighet
Trafikverket och Uppsala kommun är överens om att säkerheten och framkomligheten behöver förbättras vid de sista plankorsningarna med järnvägen i Uppsala centrum, vid S:t Olofsgatan och S:t Persgatan. Enligt planerna byggs tunnlar under järnvägen medan spårområdet höjs mellan passagerna. Byggtiden har beräknats till omkring tre år. Ett alternativ i planeringen är att bygga tunnel enbart vid S:t Olofsgatan och stänga övergången vid S:t Persgatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om