Åldrad nämndemannakår bekymrar
Lekmannadomarna, som tillsammans med yrkesdomare ska besluta i rättegångar, har en hög medelålder i Uppsala. Av de 115 nämndemännen vid Uppsala tingsrätt är endast 25 stycken under 50 år.
Patrik Kjellin (s) , 23 år gammal, är yngst.
Varför blir man nämndeman?
— Jag drivs nog av ett samhällsengagemang. Här ser man ett direkt resultat av det uppdrag man utför , säger Patrik Kjellin. UNT träffade honom på tingsrätten tillsammans med en av de äldsta nämndemännen, Andreas Ehn, 75 år gammal.
Båda håller med om att rekryteringen till nämndemannajobbet varit skev. Nämndemännen som grupp ska återspegla samhället i stort och det är viktigt att olika etniska grupper är representerade. I Uppsala finns ett mindre antal nämndemän med utländsk ursprung.
— Det är värdefullt med unga människor, men samtidigt tycker jag att den erfarenhet som vi äldre har också är ganska bra, säger Andreas Ehn.
- Man har "tappat" gruppen av yrkesverksamma och det är fel, säger Patrik Kjellin.
- Eftersom man sitter med i så många typer av mål så får man en djup insikt i samhällsproblemen, säger Andreas Ehn. Det är nog det bästa med uppdraget.
Andreas Ehn har varit nämndeman för moderata samlingspartiet i drygt 17 år. Nu är han pensionär, men när han började var han lärare.
— Jag hade mycket med ungdomar att göra och var intresserad av att se hur det var med dom. Det vore inte roligt, men intressant att som lärare följa ungdomsmålen i domstolen.
Vad tycker de bäst och sämst om?
—Det bästa är att det alltid handlar om människor. Vi får se många tragiska öden, men också roliga öden, svarar Patrik Kjellin.
- Nackdelen är att man får se en del personer om och om igen., säger Andreas Ehn. Samhället har i vissa fall inte möjlighet att ställa upp för dessa. De ska inte bara vara fängelse utan vård, och ibland tycker man att den inte blir något vidare bra.
— Jag håller med, säger Patrik Kjellin. Det verkar som samhället tappat hoppet om en del personer. Därför är man ibland lite frustrerad när man går härifrån.
Han arbetar nu som skolorganisatör för LO, men har en oreglerad arbetstid som kan anpassas till nämndemannajobbet. Och Andreas Ehn är alltså pensionär.
Hur länge tänker de fortsätta?
- Jag tycker det är kul och vill nog fortsätta nästa mandatperiod, säger Patrik Kjellin.
- Jag är vald till och med 2006 och det är nog min sista period, säger Anderas Ehn.
- Men osvuret är bäst, tillägger han.
Fotnot: Enköpings och Tierps tingsrätter går 28 november upp i Uppsala tingsrätt. De sammanlagt 191 nämndemännen fortsätter alla i nya Uppsala tingsrätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!