Åldersbedömning het fråga

Att åldersbestämma unga personer med osäker identitet har länge varit omdebatterat. Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att titta vidare på metoder med magnetkamera.

Uppsala2016-07-27 11:55

Den 14 juli fick Socialstyrelsen i uppdrag att titta djupare på sätt att göra medicinska åldersbedömningar med hjälp av magnetkamera. Regeringen hänvisar bland annat till att ålder på den brottsmisstänkta är central i brottmålsprocesser. Det är avgörande för beslut att frihetsberöva personer och för påföljdsbestämningar.

Uppdraget ska samordnas med det uppdrag som Rättsmedicinalverket fick i våras: att göra åldersbedömningar av personer som söker uppehållstillstånd i Sverige. Redan i dag utför myndigheten den typen av arbetsuppgifter för åklagare och polis.

Frågan är inte helt okontroversiell eftersom det är svårt att ta fram metoder som är tillräckligt säkra. Förra året avrådde Svenska Barnläkarföreningen sina medlemmar från att göra bedömningar för Migrationsverket eftersom man inte var överrens om vikten av röntgenundersökningar av handleder och tänder.

Läkarna menade att metoden är för osäker, ungdomar mognar i olika åldrar, och att hänsyn även måste tas till de undersökta personernas psykosociala mognad. Även Socialstyrelsen har tidigare varit tveksamma till att använda just resultat från tandröntgen för att avgöra ålder.

För ett par veckor sedan fastställde dock Högsta domstolen, HD, att tandundersökningar kan användas juridiskt för att fastställa ålder. En man som åtalats för grov misshandel utgav sig för att vara 16 år gammal. Tingsrätten godtog mannens uppgifter och pekade på att det var osäkert hur en åldersbedömning ska göras. HD gjorde en annan bedömning och hänvisade till en undersökning av mannens tänder som visade att han var i 20-årsåldern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!