Ålder och erfarenhet ett plus

Ättestupan vid 50 år? Nej, inte längre. Erfarenhet och rätt kompetens efterfrågas allt mer på jobbmarknaden. Företagen behöver kunnigt folk för att stå sig i konkurrensen.

Uppsala2011-07-04 11:54

Ålder behöver inte längre vara en hämsko när det gäller att hitta nytt jobb. Andelen 50-plussare som nyanställts har ökat från 30 till 40 procent under första kvartalet i år, jämfört med samma period i fjol. Det visar statistik från Trygghetsrådet som omfattar alla de tjänstemän som sagts upp på grund av arbetsbrist och sedan fått nya jobb.
- Kompetens efterfrågas, särskilt inom mellanstora och stora företag. De är konkurrensutsatta och arbetar i en internationell miljö. Den formella kompetensen blir också allt viktigare. Du ska ha rätt utbildning och också kunna visa det, säger Carl-Gustaf Leinar, vd för Trygghetsrådet, TRR.

TRR arbetar med omställning och ger råd och stöd till personer som sagts upp på grund av arbetsbrist. De ger också stöd till chefer och fack i samband med övertalighet. Kanske är det så att Sverige faktiskt börjar rycka upp sig och ta bättre hand om sina seniora medarbetare? För några år sedan var vi sämst i världen på det. Bäst var Japan. Där värderas de äldre högre, kanske delvis på grund av att de har en annorlunda ålderstrappa och en äldre befolkning.

Henrik Makander, informationschef på bemanningsföretaget Manpower, håller med om att erfarenhet är hett nu.
- En av anledningarna till den höga ungdomsarbetslösheten är att företagen efterfrågar just erfarenhet, säger han.
Men det behöver inte automatiskt betyda att du får jobb om du varit med länge. Du måste ha hängt med i utvecklingen. Trötta besserwissrar som inte är nyfikna och inte vill lära nytt är inte välkomna.

Den stora utmaningen för företagen, nu när så många 40-talister pensioneras, är att generationsväxla på ett bra sätt. De äldre får lära upp de yngre.
- Många äldre vill också fortsätta jobba längre. Företagen måste göra en inventering och se över vilka av de äldre som ska jobba kvar - kanske även efter vanliga pensionsåldern - eftersom de har rätt kompetens, säger Hans Makander.
Har du ett fysiskt krävande jobb är läget något annorlunda. För många arbetare tar det stopp när kroppen säger ifrån. Det märker man också hos Trygghetsrådets systerbolag Startkraft som coachar arbetare till nya jobb. För en uppsagd arbetare som passerat 50-55 år är det betydligt svårare att få ett nytt jobb, än det är för en tjänsteman.

Hur ska man då bära sig åt för att hitta nytt arbete om man blivit arbetslös i mogen ålder? Du kan faktiskt påverka mer än du tror. Trots allt så betyder din personlighet och hur du marknadsför dig själv väldigt mycket vid allt jobbsökande. Det gäller att visa framfötterna.
- Om du kan ta initiativ och vara oblyg är det en fördel. Den tysta, kluriga typen har det svårare har vi märkt, säger Carl-Gustaf Leinar på TRR.

FAKTA

TIPS: Bli attraktiv för nytt jobb
+ Tänk efter vad du är bra på, vad du har lärt dig och hur anställningsbar du är - även när du fortfarande är anställd. Ett nytt CV borde alla göra varje år, för att hålla sig alerta och öka självförtroendet.
+ Om du har kunnandet, men inte den formella kompetensen, ansträng dig extra mycket så du får chansen att visa arbetsgivaren vad du verkligen kan. Det kan öppna många dörrar.
+ Komplettera med rätt utbildning eftersom utbildning på papperet har blivit allt viktigare.
+ Om din fysik inte längre klarar av gamla jobbet finns annat du kan göra. En ny utbildning kan inte bara ge ett nytt jobb, utan också en nystart i livet.


FAKTA: När toppar karriären?
+ Fram till 44 års ålder, i genomsnitt, går det att göra karriär. Sedan går det långsamt utför, trots att du har ungefär 20 år kvar att arbeta. Toppen av karriären sker också vid olika åldrar beroende på yrkesval.
+ Är du chef, forskare eller har ett annat kunskapsintensivt yrke håller du längre - då är karriärtoppen mellan 47 år och 49 år. Jobbar du däremot inom handel, kundtjänst, lager, industri och transport inträffar den redan runt 39 års ålder.
+ Åtta av tio 55-plussare kan tänka sig att byta jobb och lika många tar gärna på sig mer ansvar.

Källa: Manpower

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om