Akutläkare ska ge kortare väntan och bättre vård
För att ge patienterna på akutmottagningen bättre vård och kortare väntan planerar Akademiska sjukhuset i Uppsala att införa specialistutbildade akutläkare. 50 stycken ska de bli på sikt.
— Vi vill förbättra sjukvården för patienterna på akuten. I och med att akutläkarna jobbar där jämt kan de ta hand om patienterna effektivare och har större möjlighet att ställa en korrekt och riktig diagnos, säger Urban Säfwenberg, medicinskt ledningsansvarig på akuten.
Urban Säfwenberg är ordförande i en arbetsgrupp som sedan slutet av förra året tittar på möjligheterna att införa akutläkare på Akademiska sjukhuset.
— De doktorer som jobbar på akuten nu gör det extra, utöver ordinarie arbetstid. Det kostar pengar, istället kan man använda de pengarna till att anställa doktorer som bara jobbar där.
Med följden att de andra kan ägna sig åt sina ordinarie arbetsuppgifter.
På onsdags fattar sjukhusledningen beslut om huruvida formerna för nyordningen ska godtas. I så fall börjar de gälla från årsskiftet.
I Sverige finns inga läkare som formellt är specialister i akutsjukvård, trots att det finns grundutbildade läkare som går sådana utbildningar. I höst förväntas riksdag och regering godkänna specialistutbildningen i akutsjukvård.
Därför planerar nu också Akademiska sjukhuset att införa en sådan. Att bli specialist i akutsjukvård tar 14 år, räknat från första dagen på läkarprogrammet.
Att byta ut alla kirurger, medicinare och ortopeder som idag gör jourer på akuten mot akutläkare kommer att ta fem sex år, tror Urban Säfwenberg.
Fotnot: Tidigare i augusti skrev UNT om en 38-årig patient som i våras dog på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset efter flera timmars väntan i ett undersökningsrum.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!