Akuten är beredd – men räknar med lugnt firande

Akademiska sjukhuset har beredskap för ökat antal akutfall under valborgshelgen men hade på fredagen inte högre tryck än vanligt.

Under tidigare valborgsfirande har sjukvårdstält vid Akademiska sjukhuset tagit emot berusade. Det behövs inte i år.

Under tidigare valborgsfirande har sjukvårdstält vid Akademiska sjukhuset tagit emot berusade. Det behövs inte i år.

Foto: Utryckning Uppsala/Staffan Claesson/UNT arkiv

Uppsala2021-04-30 14:17

– Hittills har vi inte sett någon ökad belastning på något sätt, säger chefsläkare Johan Lugnegård till UNT vid middagstid på fredagen, sista april.

Under ett normalt valborgsfirande sätter sjukhuset in en rad åtgärder för att kunna ta emot både skadade och kraftigt berusade personer, i synnerhet under valborgskvällen och -natten. Vid akutmottagningen fanns ett tält för att ta emot berusade personer och i centrum fanns  ett sjukvårdsteam med läkare och sjuksköterskor för att ta hand om mindre blessyrer, stukade fötter, skavsår och liknande. 

Med årets och förra årets inställda firande finns inte behov av extra insatser på den nivån:

– Men vi har beredskap på akuten och har möjlighet att ta in vår styrgrupp om det skulle behövas, säger Johan Lugnegård.

Tror ni att belastningen av patienter kommer att öka under valborgskvällen och natten?

– Förra året var det väldigt stillsamt. Då var det sämre väder än nu men vi räknar inte med att det ska bli något stort firande som kräver ökade vårdinsatser i år heller.

Inför valborgshelgen i Uppsala har Akademiska sjukhuset lanserat en kampanj på sociala medier med uppmaning till allmänheten att avstå både förfester och sista april-firande för att bromsa smittspridningen och undvika att helgen blir en "katastrofalborg" på sjukhuset. Inlägget har nått närmare 300 000 personer på Facebook och delats 3200 gånger.

– Vi har fått många positiva reaktioner, många har uttryckt att de vill avstå sista-aprilfirandet och uppmanar andra att följa efter. Det kommer tips om alternativa sätt att fira och vi har fått beröm för ett fyndigt sätt att kommunicera ett svårt budskap, säger Pia Olave, kommunikationsdirektör vid Akademiska sjukhuset.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!