Fram till september i år ökade jourhemplaceringarna i Sigtuna kommun med 100 procent jämfört med samma period förra året. En jourhemsplacering är en akut insats där barn och ungdomar placeras utanför det egna hemmet. Skälen varierar, ibland kan det bero på missbruk hos föräldrarna. Ibland kan det vara barnets eget beteende som gör att det måste byta miljö
Totalt har 58 barn från Sigtuna kommun placerats i jourhem under perioden januari till september 2010. Förra året skedde 29 placeringar under samma period. Edit Bjurdamm, chef för individ- och familjeomsorgen, kan i dagsläget inte se någon förklaring till det ökade behovet men säger att trycket var som störst under försommaren.
Årsprognosen för ”placeringar av barn och unga” i Sigtuna kommun visar nu ett underskott på cirka fyra miljoner kronor. Sedan 2006 ingår Sigtuna kommun i en gemensam jourhemspool tillsammans med åtta andra kommuner, bland andra Upplands Väsby och Sollentuna. Jourhemspoolen jobbar med att rekrytera jourhem, förmedla platser och matcha barn med familjer. Inom poolen finns också personal som ger stöd och utbildning till familjerna.
Sigtuna kommun har utnyttjat jourhemmen i mycket stor grad och ambitionen är att alla barn i behov av ett tillfälligt hem ska få en plats genom den gemensamma poolen. Men Edit Bjurdamm förklarar att det ökade trycket tvingade kommunen att anlita privata aktörer.
Att placera ett barn hos en privat aktör kostar Sigtuna kommun cirka 240 kronor mer per dygn än en placering i jourhemspoolen där priset i snitt är cirka 1 200 kronor per dygn. Under en månad betyder det 7 200 kronor mer.
– Men ibland är det svårt. Om det är flera syskon så vill man gärna placera dem tillsammans, då måste vi hitta ett ställe där de kan bo och det är bråttom, säger Edit Bjurdamm.