Under sommarperioden är det inte ovanligt att Uppsala katthem får in fler hemlösa katter jämfört med resterande tid under året. Men den här sommaren är något utöver det vanliga, menar volontären och grundaren Sibylle Zetterberg.
Vad beror det på?
– Vi misstänker att det var väldigt många som skaffade djur under pandemin, då jobbade man hemifrån och ville ha sällskap. Sedan har man insett att en katt är flera års ansvar och det kanske händer saker i ens liv som leder till att man måste göra sig av med den, säger hon.
Katthemmet omplacerar ungefär 250 katter om året, och lokalen har tillstånd för att ta emot 60 katter samtidigt. Just nu är katthemmet fullt och man har inte plats för fler. Många är i behov av akuta jourhem i väntan på omplacering.
– Man blir ledsen och förbannad, milt uttryckt, säger hon.
Den ideella föreningen Hundstallet, som tar hand om hemlösa hundar, ser samma mönster.
Ansökningar kring omplaceringar har ökat kraftigt och uppskattningsvis är det minst en fördubbling i antalet personer som hör av sig jämfört med förra året. Hittills i år har Hundstallet omplacerat 30 procent fler hundar mot 2020 och 70 procent fler än 2021. Antalet inkomna hundar är cirka 25 procent fler än tidigare år.
Men det är många aspekter som påverkar statistiken, menar Per Leander, verksamhetschef.
– En aspekt är vilken typ av hund det är. Vissa är direkt omplaceringsbara och passar i många hem. Andra behöver utredas lite mer, både veterinärt och mentalt, och kan behöva ett speciellt hem. Det gör att antalet omplacerade hundar inte är ett optimalt mått.
Om ökningen är en följd av pandemin kan man inte ge ett säkert svar på, men det finns en misstanke, menar Erika Garmelius, kommunikationsansvarig på Hundstallet.
Kan ni dra en slutsats baserat på åldrarna att det rör sig om så kallade "pandemihundar"?
– Nej, inte riktigt. Vi kan absolut se att det finns unga hundar födda 2019 och 2020, men det är också många äldre hundar som behöver omplaceras, säger hon.
Hur hanteras ökningen?
– Vårt primära syfte är att ta hand om hundar som kommer in via myndigheter, till exempel på grund av vanvård. Det gör att vi inte kan ta emot alla privata omplaceringar eftersom det är brist på platser. Men vi försöker i största möjliga mån att hjälpa alla vi kan, och kommer i framtiden öppna fler stall för att möta det ökade trycket.