Fortsatt ansträngt läge för Uppsalas skolor

Personalbristen på Uppsalas skolor är fortsatt ansträngd – på flera håll är läget akut. I en del skolor slås klasser ihop och på Tiundaskolan har man tvingats gå över till distansundervisning för några årskurser.

På Valsätraskolan har man en personalfrånvaro på 20-25 procent. Rektor Tomas Rylander tycker att det mesta ändå fungerar bra.

På Valsätraskolan har man en personalfrånvaro på 20-25 procent. Rektor Tomas Rylander tycker att det mesta ändå fungerar bra.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2022-01-27 12:00

Den stora smittspridningen gör att personalsituationen på Uppsalas grundskolor fortsätter att vara mycket ansträngd.

– I dagsläget har vi en skola – Tiundaskolan, som har fjärr- och distansundervisning för årskurs sju och åtta, men många skolor upplever att de har svårt få personalen att räcka till, säger Erik Ojala, grundskolechef i Uppsala kommun. 

undefined
Sedan förra veckan har årskurs sju och åtta på Tiundaskolan, behövt övergå till fjärr- och distansundervisning.

Det finns inga exakta siffror över antalet sjuka elever och lärare, men Erik Ojala säger att fokus just nu ligger på de skolor som har tjugo procent frånvaro eller mer. I vissa fall har skolor behövt slå ihop klasser för att få verksamheten att gå ihop.

– Sista åtgärden är att ställa in lektioner eller övergå till fjärrundervisning, därför arbetar vi konstant med att försöka hitta vikarier och andra lösningar för att täcka upp personalbristen på de skolor där läget är akut.

Vilka skolor är i ett särskilt utsatt läge just nu?

– Det är bland andra Björkvallsskolan och Eriksskolan, där många ur personalen är sjuka eller sitter i karantän. 

undefined
Björkvallsskolan tillhör fortfarande de skolor som har ett akut läge, förra veckan behövde flera klasser övergå till fjärr- och distansundervisning.

På Valsätraskolan har man likt flera andra skolor haft en personalfrånvaro på mellan tjugo och tjugofem procent. Trots det tycker Tomas Rylander, rektor på skolan, att situationen är under kontroll.

– Vi är en stor skola med tusen elever och en stor personalgrupp, vi har dessutom en egen grupp vikarier som vi litar på. Men självklart har befintlig personal arbetat väldigt hårt och det är ju alltid att föredra den ordinarie personalen, säger Tomas Rylander. 

Enligt honom har man ytterst sällan behövt ställa in en lektion och i de flesta fall har den frånvarande läraren, kunnat ge eleverna uppgifter att arbeta med själva. 

– Det känns ändå normalt på skolan just nu, och det är färre elever borta den här veckan – men visst längtar vi till större normalitet, säger Tomas Rylander.

Förra måndagen gick Uppsala kommun ut i ett pressmeddelanden och vädjade till vårdnadshavare som har möjlighet att hålla sina barn hemma från förskola och fritids. Två dagar senare gick ett nytt pressmeddelande ut där man vädjade till anställda på utbildningsförvaltningen att hoppa in på skolorna

Hur har det gått?

– Det gav bra resultat och det är flera personer från andra avdelningar som är ute på skolorna och hjälper, vilket såklart gör stor skillnad, säger Erik Ojala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!