Akut-p-pillret gratis på UAS

När det så kallade akut-p-pillret Norlevo nästa vecka släpps receptfritt kommer Akademiska sjukhuset i Uppsala att ge kvinnor som haft oskyddade samlag möjlighet att kostnadsfritt få både "pillret" och preventivmedelsråd.

Uppsala2001-04-02 00:01
- Vi hoppas att denna åtgärd ska bidra till att på både kort och lite längre sikt sänka risken för oönskade graviditeter och aborter, säger barnmorskan Karin Düring, vårdenhetschef vid kvinnokliniken.
Med detta beslut kommer det, trots receptfriheten, att bli till och med lättare att få tillgång till akut p-pillret via sjukhuset än via apoteket.
- Om en kvinna är mycket orolig ska hon kunna komma till oss och få akut-p-pillret till och med mitt i natten och inte behöva dröja till ordinarie öppettider på familjeplaneringsmottagningen eller till dess att apoteket håller öppet igen, säger Karin Düring.
Bakom detta beslut av ledningen för kvinnokliniken ligger bland annat iakttagelsen att kvinnor som använder akut-p-piller ofta saknar ett bra ordinarie preventivmedelsskydd. I sådana fall fortsätter de att löpa hög risk att behöva akut-p-pillret igen
och - eftersom pillret inte ger något 100-procentigt skydd - att bli oönskat gravida och göra aborter.
- Så även om vi välkomnar Läkemedelsverkets beslut att göra akut-p-pillret receptfritt och därmed mer lättillgängligt vill vi helst att kvinnorna samtidigt med pillret kan få råd om hur de mer långsiktigt ska kunna skydda sig mot oönskade graviditeter, säger Karin Düring.

Skyddseffekten avtar
För att akut-p-pillret verkligen ska skydda mot graviditet bör det tas i nära anslutning till det oskyddade samlaget, helst redan inom ett dygn. Sedan avtar skyddseffekten men kvarstår på förhållandevis hög nivå upp till tre dygn efter det oskyddade samlaget.
Jämfört med att till exempel regelbundet ta vanliga p-piller ger dock akut-p-pillret även i nära anslutning till samlaget lägre skydd mot graviditet.
- Akut p-pillret är alltså en nödlösning och inte ett alternativ till till exempel vanliga p-piller, hormonspiral eller spiral, som ger ett mycket säkrare skydd mot graviditet, säger Karin Düring.
Det är i första hand familjeplaneringsmottagningen vid kvinnokliniken och Ungdomshälsan som kommer att ta emot kvinnor som söker för att få akut-p-pillret.
Till kvinnokliniken kan kvinnor i alla åldrar söka, till Ungdomshälsan bara kvinnor upp till 20 år. På kvällstid och under helger, när familjeplaneringsmottagningen och Ungdomshälsan håller stängt, kan kvinnorna vända sig till gynekologakuten.
- Men även de kvinnor som väljer att gå till apoteket och själva betala knappt 90 kronor för sitt Norlevo kommer att där få information om att de kan vända sig till oss och få preventivmedelsråd, säger Karin Düring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om