Akut p-piller ökar inte risktagandet
Att i förväg dela ut så kallade akut p-piller till tonårsflickor leder inte till ökat slarv med vanliga p-piller eller mer oskyddat sex, vissar en studie.
Det framgår av en studie som omfattar 420 flickor i åldrarna 15 till 19 år som besökt Ungdomshälsan i Uppsala.
- Tillsammans med tidigare forskning inom området visar våra resultat att det saknas grund för farhågor som förts fram om att ökad tillgång till akut p-piller skulle leda till ökat sexuellt risktagande. För att kunna påvisa en effekt också på aborter krävs dock en betydligt större studie än den vi gjort, säger doktoranden Maria Ekstrand, sjuksköterska vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik.
Alla flickorna i studien fick akut p-piller vid Ungdomsmottagningen efter att ha haft oskyddat samlag eller efter att kondomen gått sönder. Hälften av dem fick vid besöket dessutom en informationsbroschyr och en extra dos akut p-piller att ha som reserv.
- Akut p-pillren ger högst skydd mot graviditet ju tidigare de tas efter ett oskyddat samlag. Avsikten med att i förväg ge en extra dos var att flickorna snabbt skulle kunna ta pillren om de på nytt skulle ha oskyddat sex, i stället för att behöva vänta tills dess att Ungdomsmottagningen eller apoteket öppnat igen, säger Maria Ekstrand.
Tre och sex månader efter besöket vid Ungdomsmottagningen gjordes telefonintervjuer med flickorna i studien. Under detta halvår hade ungefär 40 procent på nytt riskerat att bli gravida efter att ha haft oskyddat sex.
Sådant slarv med p-medel var dock ungefär lika vanligt bland dem som fått en extra dos akut p-piller som bland dem som inte fått det.
- Däremot var andelen som använt dagen efter-piller betydligt högre i gruppen som fått en extra dos av dem. Flickorna i den gruppen tog också sin akut p-piller i genomsnitt tolv timmar tidigare än flickorna i jämförelsegruppen, säger Maria Ekstrand.
Av flickorna som fått den extra dosen använde 31 procent akut p-piller åtminstone någon gång under uppföljningen, av övriga flickor bara 19 procent.
Både i Sverige i stort och i Uppsala län har tonårsaborterna ökat under senare år. Finns det skäl att pröva att dela ut akut p-piller till alla flickor från 15 år och uppåt för att försöka få abortkurvan för tonåringar att börja peka nedåt igen?
- Nej, inte till alla, men varför inte till vissa grupper som man vet är i riskzonen för oönskad graviditet. Det är till exempel tjejer som kommer till Ungdomshälsan efter oskyddat samlag. Men att få abortkurvan att peka nedåt är mycket mer komplext än så. Därtill måste det ske en rad attitydförändringar. Inte minst bland killarna som ju också har ett ansvar för att undvika oönskad graviditet, säger Maria Ekstrand.
Den nya studien publiceras i facktidskriften Acta Obstetrica et Gynecologica.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!