Mats Ekström driver en mjölkgård i Grillby i Enköping. Han sitter i LRF:s regionstyrelse och beskriver situationen som mycket allvarlig.
– Jag tror inte vi sett det värsta ännu. Just mjölkgårdar kräver stora mängder grovfoder. De flesta har lager som tar slut i maj. Då gäller det att våren blir tillräckligt varm så att det finns bete att släppa djuren på, säger Mats Ekström.
Den sena och kalla våren gjorde att reserverna av hö från 2016 gick åt tidigt. Den blöta sommaren 2017 gav dåliga eller obefintliga höskördar vilket nu drabbar alla som föder upp får, nötkreatur och hästar. Det hölager som brukar räcka till maj-juni tog på många håll slut redan vid jul.
För hästägare är situationen än mer allvarligare.
– Jag tror inte vi sett den största paniken ännu bland hästägarna. Den kommer i mars-april då allt hö är slut och det är långt kvar till skörden. I och med att det blev dåligt med halm i fjol. säger Mats Ekström.
Även halm, som används som foder åt nötboskap på många gårdar, är det akut brist på i länet. Han berättar att bönder tidigare år sålt grovfoder billigt men att priset nu har skjutit i höjden och att priset på halm har fördubblats.
– Vi har inte sett det värsta än. Bönder som har köttdjur kan alltid slakta djuren om det inte finns någon mat. Men hästar har vi en helt annan relation till. Hästar måste ha hö. Det går inte att föda dem med knäckebröd, säger han.
UNT har varit i kontakt med bönder runt om i Uppsala och Stockholms län. De berättar att det dagligen ringer panikslagna hästägare som inte har hö till sina hästar. Många bönder som säljer hö har stoppat sin försäljning för att säkra tillgången till sina egna djur.
Det är inte bara i Uppland som läget är akut. I hela Mellansverige och större delen av Norrland råder en liknande situation.
På Faringe slakteri i Heby har man märkt av en ökad efterfrågan, men hur många köttbönder som väljer att slakta sina besättningar på grund av höbrist är svårt att säga i och med att hela slakteribranschen upplever en uppgång.
– Det ringer folk som inte har hö till sina djur, säger Lars-Henrik Säfström från Faringe slakteri.
Hur är det med tillgången på stråfoder i Hebytrakten?
– Det varierar lokalt. Jag är själv bonde och hela mitt hölager är slut. Vi försöker förmedla kontakter till de uppfödare och bönder som är illa ute. Är det någon som har hö att sälja är det viktigt att de informerar om det, säger Lars-Henrik Säfström.
jens.flyckt@unt.se