Akut brist på operationspersonal

Det råder akut brist på operationssjuksköterskor på Akademiska sjukhuset. Värst är situationen på avdelningen centraloperation.

Liza Partanen Nordström tror att yrkets status måste höjas.

Liza Partanen Nordström tror att yrkets status måste höjas.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2011-05-25 14:03

Där har man tvingats beordra in lediga sjuksköterskor om någon blir sjuk.
– Vi som jobbar här är av ett tufft virke, men ibland är man helt slut när man kommer hem, säger operationssjuksköterskan Liza Partanen Nordström.

Avdelningen saknar ett tiotal operationssjuksköterskor och Akademiska kommer nu att erbjuda upp till tio sjuksköterskor att få sin vidareutbildning betald, mot att de binder upp sig på att jobba på centraloperation en viss tid. Problemet är att de blir klara först nästa sommar.
– Personalbristen leder till att vi får skjuta upp operationer, och om någon i personalen blir sjuk har vi ingen ersättare utan får ringa in folk som redan jobbar 100 procent. Ibland får vi beordra folk att jobba övertid och det händer att vi får skjuta upp planerade operationer, säger Margurithe Drangelid, skyddsombud på centraloperation.

På Vårdförbundet i Uppsala är man medvetna om problemet, och säger att den hårda pressen på personalen går ut över patienterna.
– Arbetsmiljön på centraloperation är urusel, det är därför vi har jobbat så länge med den. Situationen leder till att sjuksköterskorna mår dåligt, och en del väljer att sluta. För patienterna blir det en förlängd vårdtid, och de får svårare att komma tillbaka vilket inte är bra samhällsekonomiskt. Men de akuta patienterna kommer alltid in, de har högsta prioritet, säger ordföranden Annika Jonasson.

UNT besökte Liza Partanen Nordström, och i ett av sjukhusets mötesrum berättade hon om sin arbetssituation. Hon säger att hon känner av personalbristen, men vill tona ner bilden av en avdelning i kris.
– Visst är det stressigt ibland, men det är det nog inom alla yrken. Det är en nationell brist på operationssjuksköterskor, och på centraloperation är bristen akut. Men det är ingen risk för att det går ut över patienterna, man ska inte vara rädd för att söka vård, säger hon.

Henrik Hägerström, personalchef för kirurgdivisionen på Akademiska, bekräftar att arbetsmiljön varit dålig på avdelningen. På grund av bristerna genomför man nu en stor kartläggning av arbetsmiljön på centraloperation, där delar av personalen har intervjuats av psykologer.
– Personalen har varit väldigt pressad på centraloperation, och det tar vi på stort allvar. Därför har vi också satt i gång stora arbetsmiljöinsatser, och vi har goda förhoppningar om att det går åt rätt håll, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om