Enligt SCB är förskolelärare ett av de yrken där arbetsgivare rapporterar störst brist. 83 procent av arbetsgivarna svarar att de har brist på utbildade förskollärare. Samtidigt är barnskötare det femte vanligaste yrket i Sverige med 82 000 anställda år 2015. För kvinnor är barnskötare det näst vanligaste yrket. Förskollärare ligger på fjärde plats.
– Vi har ingen statistik över hur stor bristen är i Uppsala, men generellt kan man säga att det är ett bristyrke. Vissa områden har svårare att rekrytera än andra, berättar Gitt Näsberg, chef kommunala förskolor i Uppsala.
Enligt henne är över 40 procent av deras anställda utbildade förskollärare. Någon procent över utbildade barnskötare finns inte, eftersom både utbildade som outbildade barnskötare kan få samma anställning.
– Men vi börjar ge internutbildningar till våra barnskötare redan efter sex månader. Vi har också en stor del barnskötare som vill validera sig som förskollärare, vilket är jättekul att se, säger Gitt Näsberg och pekar på en ny kommunal satsning där barnskötare gratis får utbilda sig till förskollärare genom att vara tjänstledig.
Björn Hast, förskollärare och styrelseledamot i Lärarförbundet i Uppsala, berättar att förskollärares arbetsuppgifter förändrats mycket och att det nu är väldigt höga krav inom yrket.
– Det måste bli rejält bättre arbetsvillkor och man måste värna mer om de man har så att de stannar kvar inom kommunen.
Uppsala växer samtidigt som bristen på förskollärare ökar.
– Lönerna måste matcha boendekostnaderna i Uppsala, annars blir det kanske lättare att flytta hem när man pluggat färdigt här. Politiskt behöver man jobba på många punkter, säger Björn Hast.
Dock är det inte bara högre ingångslöner arbetsgivaren behöver tänka på.
– Lönerna hos de lojala måste upp. Kontinuitet är viktigt, blir byte av jobb enda sättet att få upp lönen på så skapas ett arbetsmiljöproblem istället, säger Björn Hast.