Akut brist på blodgivarhundar

Sommaren med många akut sjuka hundar, bland annat efter ormbett har tärt på tillgången på hundblod i blodbanken på smådjurskliniken vid SLU, Ultuna. Fler blodgivarhundar behövs.

Sara Kivelä Löfberg med egna labradoren Brasse som är drygt ett år och har hunnit lämna blod två gånger.

Sara Kivelä Löfberg med egna labradoren Brasse som är drygt ett år och har hunnit lämna blod två gånger.

Foto: Robert Johansson

Uppsala2008-08-15 13:52
- Efter krisen i sommar då det gått åt mer blod och plasma än vi räknat med har vi sagt att vi behöver tio nya hundar. Det säger Sara Kivelä Löfberg, sköterska med ansvar för blodbanken.
Blodbanken som funnits i ett par år har i dagsläget ungefär 30 hundar som regelbundna givare.
- Jag har precis skickat ut mejl till brukshundsklubben och gör även en förfrågan hos polisen, säger hon och hoppas att det ska förbättra situationen.

Trots att blodbanken sinat har smådjurskliniken klarat av att behandla alla hundpatienter under sommaren, tack vare att givarhundar kunnat ställa upp akut.
- Dem är vi oerhört tacksamma mot, säger Sara Kivelä Löfberg.
Det ställs stränga krav på en blodgivarhund. Den ska väga minst 27 kilo, vara 1-8 år, fullt frisk, inte dräktig och får ej ha besökt andra länder. Och hunden ska ha temperament som passar för att ligga still under de fem-tio minuter blodgivningen tar.
- Hundarna måste vara lugna och måste lita på sin djurägare, säger Sara Kivelä Löfberg.
Belöningen till en givarhund är årlig hälsokontroll, vaccinationer, godis, 7,5 kilo foder och fästingmedel när det är fästingsäsong.
Den årliga hälsokontroll menar blodbankssköterskan är det mest värdefulla för en givarhund och dess ägare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!