Aktivitetshus för alla blev hus för killar

Det var tänkt att vara ett hus för alla. Men allaktivitetshuset på Kungsgatan lockar nästan bara killar.

Allaktivitetshus
Matilda Lönnerholm, 12 år

Allaktivitetshus Matilda Lönnerholm, 12 år

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-10-11 18:05

Sedan Uppsalas nya allaktivitetshus invigdes för drygt ett år sedan har 84 procent av besökarna varit killar. Minst tjejer lockar man i de äldre åldrarna.

Det är Klättercentret i Uppsala som på uppdrag av kommunen sköter verksamheten. De erbjuder kurser i olika klättringsgrenar som bouldering, men det finns också möjlighet till kurser i skate och parkour.
– Skateboard är ju en traditionell killsport och parkour är en ganska ny sport. Så att det är många killar är inte så konstigt. Men bland yngre är tillströmningen ganska jämn könen emellan, säger Rickard Söderström som är platschef.

I allaktivitetshuset finns också ett gym, ett café och ett filmvisningsrum. Hur välbesökta dessa har varit framgår inte av besökstatistiken. Den innefattar inte heller besök av skolklasser eller barnkalas som ibland hålls i lokalerna.

Miljöpartiet riktar nu kritik mot hur könsfördelningen bland besökarna ser ut och är inte nöjt med verksamheten.
– Det här projektet med allaktivitetshus skulle rikta sig lika mycket till tjejer som till killar. Vi måste vara öppna för att hitta aktiviteter som drar lika många tjejer som killar, men vad det är konkret vet jag inte, säger Rikard Malmström, andre vice ordförande i kommunens idrotts- och fritidsnämnd.

Klättercentrum tog hem upphandlingen som kommunen gjorde av allaktivitetshuset. Nu vill Rickard Malmström att en ny upphandling görs.
– Vi ser ofta genom ett genusfilter. Ser vi en tjej bland fyra eller fem killar upplever vi det inte som ojämlikt. Om siffrorna var de motsatta, alltså en kraftig övervikt av tjejer i allaktivitetshuset, skulle det få mycket större uppmärksamhet, säger Rickard Malmström.

Men Inger Söderberg (M), som är ordförande i samma nämnd, håller inte med om kritiken.
– Det är lite tidigt att vara kritisk. Besöksstatistiken behöver tittas igenom ordentligt. Det gick väldigt fort när de togs fram, säger hon.

I avtalet om aktivitetshusets drift står att man ska arbeta aktivt med att särskilt öka flickors deltagande i verksamheten vid anläggningen.
– Men något om att fördelningen mellan flickor och pojkar ska vara helt jämn står inte. Det handlar mer om att försöka få tjejer att dela i aktiviteterna i en högre utsträckning, säger Inger Söderberg.

Allaktivitetshusets chef Rickard Söderström säger att man jobbar med att göra sporterna tillängliga för alla oavsett kön.
– Vi försöker förändra attityderna och stämningen inom skate som kan vara ganska macho och tuff.
Bland annat rekryterar man duktiga skejtare som hallvärdar.
– Deras uppgift är att få alla att känna sig välkomna. Sen försöker vi aktivt att bjuda hit skolgrupper. Det brukar vara populärt och ett bra sätt att få hit nya utövare, säger Rickard Söderström.

Frågan om allaktivitetshusets könsfördelning tas upp i idrotts- och fritidsnämnden senare i höst.

FAKTA

Allaktivitetshuset är beläget på Kungsgatan 66 i Uppsala. Det drivs av klättercentret på uppdrag av kommunen. I lokalerna finns en stor gemensam hall med boulderklätterväggar och ramper för skateboard som även kan nyttjas av åkare med inlines och kickbikes. Här finns även en inomhusanläggning för parkour. Det finns också gym och ett kafé i lokalerna.

Huset invigdes i september 2012 med inriktning mot att utveckla de nya fysiska aktiviteter som finns för barn och ungdomar. Det ska vara en plats att utöva fysiska aktiviteter på som det inte ges möjlighet till inom den etablerade föreningsidrotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om