Aktivister stal fel hundar

En grupp som kallar sig Djurens befrielsefront tar på sig hundstölden på Ultuna i förrgår. I ett e-post till UNT skriver de att de stal djuren från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, vilket tyder på att de inte haft klart för sig vilka hundar de tog.

Uppsala2006-07-25 00:00
En sammanblandning av myndigheter tycks alltså ligga bakom stölden av de tre beaglarna från SLU i söndags. Enligt e-postmeddelandet befriades hundarna för att slippa undan de djurförsök som avsändaren till e-posten menar förekommer på SVA:s anläggning. Men på SVA bedyrar man att man över huvud taget inte har några hundar. Det har däremot SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, vars djursjukhus ligger granne med SVA. Där saknar man sina tre beagle-tikar.
— Det var ju synd! Om hundarna har stulits för att någon trodde att de var försökshundar är det synd om hundarna, säger Ann-Sofie Lagerstedt, professor och prefekt på institutionen för kirurgi och medicin smådjur, när hon får höra om meddelandet.
Hon trodde, liksom polisen, redan tidigare att djurrättsaktivister låg bakom stölden - och att motivet skulle vara att man trott att hundarna är försöksdjur.
I e-postmeddelandet till UNT står också att hundarna "används av veterinärstudenter och utsätts för upprepade behandlingar som sliter på deras hälsa". På SLU undersöks hundar av veterinärstudenter. Men skillnaden mellan försöks- och undersökningsdjur är stor, hävdar Ann-Sofie Lagerstedt. Undersökningsdjuren används av veterinärstudenter som övar sig på att lyssna på hundhjärtan, lägga bandage och gipsa djur. De utsätts inte för några plågsamma djurförsök, säger hon.
Enligt e-posten lever hundarna miserabla liv på SVA, i små celler och med max en promenad i veckan. Ann-Sofie Lagerstedt hävdar att SLU:s hundar bor i grupper i cirka 40 kvadratmeter stora rum där de kan röra sig fritt. Minst två gånger i veckan går de också på långpromenad, säger hon.
Undertecknaren av e-posten menar att hundarna köpts från vad de kallar en skräckuppfödning, ett företag som tidigare sålt djur för djurförsöksverksamhet. Men SLU föder upp alla sina hundar själva för att det är bättre för hundarna, säger Ann-Sofie Lagerstedt. Som utbildare av veterinärer är det oerhört viktigt att föregå med gott exempel i omhändertagandet av djur, menar hon.
- Det är väl tur att det är djurvänner som har hundarna. Det hade kunnat vara värre. Jag tror faktiskt att jag bjuder in dem hit!, säger hon med ett matt leende.
Hon berättar att hon för ett par år sedan bjöd in ett par killar som skrivit "konstiga meddelanden" till institutionen. De fick en rundtur i lokalerna och fick se hur djuren togs om hand och var, enligt Ann-Sofie Lagerstedt, nöjda och glada när de gav sig hemåt.
Polisen hade i går eftermiddag inte fått någon e-post eller annan kontakt med eventuella gärningsmän. De har inga spår att gå på i sin utredning, efter att den tekniska undersökningen inte gav något.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om