Det är många märken att hålla reda på just nu. Det nya märket Äkta vara, som än så länge endast finns hos matkedjan City Gross, är till för att hjälpa konsumenterna att hitta mat utan tillsatser. Enligt Magnus Aronsson, butikschef för City Gross i Boländerna, har märkningen varit uppskattad i de andra städer där butikskedjan finns.
- Märkningen gör det enkelt att hitta varor utan tillsatser och kunden slipper irra runt och leta. Det har blivit oerhört uppskattat, säger han.
Bakom märkningen står den oberoende föreningen Äkta vara, som består av en liten grupp matentusiaster. Bland dem finns journalisten Mats-Erik Nilsson som skrivit två uppmärksammade böcker om just tillsatser i mat.
- I kravmärkta livsmedel behöver bara 95 procent av innehållet vara ekologiskt och kan alltså innehålla tillsatser. Äkta vara är ingen konkurrerande märkning utan en kompletterande, säger Björn Bernhardsson, ordförande i föreningen Äkta vara.
Livsmedelsverket i Uppsala märker både ett växande intresse och en tilltagande oro när det gäller tillsatser i maten. Trots det är man kritisk till märkningen.
- En kategorisk uteslutning av livsmedel kan göra maten mindre säker, säger Göran Ahnér, chefsjurist vid Livsmedelsverket. Vi förstår att Äkta vara vill göra det lättare för konsumenten, men är rädda för att det kan leda till fundamentalism.
- Vissa tillsatser är viktiga, till exempel nitrit i skinka. Vi är också positiva till att man tillsätter vitaminer och andra näringsämnen.
Björn Bernhardsson ställer sig undrande till kritiken.
- Vi har aldrig sagt att vi vill ta bort alla tillsatser i all mat. Vår märkning ska vara en tjänst och är till för att ge konsumenten ett val. Många tillsatser är helt onödiga eller har tillsats för att råvarorna har för dålig kvalitet. Finns en märkning och en debatt så påverkas också utbudet, säger han.
- Vitaminer kan man köpa på apoteket och när det gäller nitrit i skinka, så behövs det bara om köttet behandlas dåligt.
Trots sin kritik vill Livsmedelsverket gärna att tillverkare ser över vilka tillsatser de använder.
-Även om de är tillåtna kanske de inte behövs i alla lägen. Vi kan inte utesluta att vissa tillsatser kan ha en farlig kumulativ effekt, säger Göran Ahnér.