Akrylamid ökar inte risken för tarmcancer

Det finns inget mätbart samband mellan hur mycket av ämnet akrylamid svenska kvinnor får i sig från mat och dryck och risken för att insjukna i tarmcancer.

Uppsala2005-07-14 00:00
Det visar resultaten av en svensk forskningsstudie som publiceras i nätupplagan av facktidskriften International Journal of Cancer.
— I vart fall i de mängder som förekommer i den kost som medelålders och äldre svenska kvinnor brukar äta finns inga tecken på att akrylamid påverkar risken för tarmcancer, säger professor Alicja Wolk vid enheten för nutritionsforskning, Karolinska Institutet i Stockholm.
Studien har gjorts mot bakgrund av larmet från Livsmedelsverket i Uppsala för drygt tre år sedan om att akrylamid, som av Världshälsoorganisationen klassats som ett troligen cancerframkallande ämne, finns i flera vanliga livsmedel.

Det finns också undersökningar som visar att mycket höga doser av akrylamid kan framkalla tumörer hos försöksdjur.
I den nya studien har forskarna därför undersökt om de betydligt lägre doser av akrylamid som medelålders och äldre kvinnor i Sverige får i sig från mat och dryck kan påverka risken för att insjukna i tarmcancer.
Beräkningarna över intaget av akrylamid har gjorts utifrån uppgifter som drygt 61 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län lämnade om sina matvanor i en omfattande kostenkät, som gjordes många år före akrylamidlarmet.
Under de 15 år kvinnorna följts sedan dess insjuknade 741 av dem i cancer i tjock- eller ändtarmen.

När forskarna närmare granskade vilka kvinnor som insjuknat i tarmcancer fann de att denna cancerform var lika vanlig bland kvinnor som fick i sig låga som bland kvinnor om fick i sig förhållandevis höga mängder av akrylamid.
I studien var det dock färre än en halv procent av kvinnorna som konsumerade akrylamid i de höga doser som enligt vissa riskberäkningar, gjorda utifrån resultaten av djurstudier, skulle kunna tänkas vara skadliga för människor.
— I den lilla gruppen av högkonsumenter av akrylamid har hittills inte ett enda fall av tarmcancer inträffat, säger Alicja Wolk.
Ingen av hittills fem gjorda så kallade epidemiologiska studier har kunnat påvisa något samband mellan hur mycket akrylamid människor får i sig från födan och flera olika cancerformer. Men Alicja Wolk vill ännu inte gå så långt som att utesluta att människor kan påverkas av akrylamid i kosten.
— Det är viktigt att påpeka att vår studie inte omfattade kvinnor med något extremt högt intag av akrylamid, till exempel storkonsumenter av potatischips, säger hon.

Fotnot: De viktigaste akrylamidkällorna i den nya studien var kaffe, stekta eller friterade potatisprodukter, knäckebröd och annat bröd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!