Akrylamid ökade inte risk för äggstockscancer
Kvinnor som får i sig de högsta mängderna av akrylamid från mat och dryck insjuknar inte oftare i äggstockscancer än kvinnor som konsumerar låga halter av detta misstänkt cancerframkallande ämne.
Under de 17 år som forskarna följt upp kvinnorna efter att de hade besvarat en omfattande enkät om sina mat- och dryckesvanor insjuknade 368 av dem i äggstockscancer.
Denna cancerform var dock inte vanligare bland den femtedel som enligt enkätsvaren konsumerade mest livsmedel med höga halter akrylamid jämfört med den femtedel som konsumerade livsmedel med minst akrylamid.
- Våra fynd talar för att akrylamid inte ökar risken för äggstockscancer, i vart fall inte i de mängder som kvinnor i Sverige brukar få i sig detta ämne. Men vi kan inte utesluta att jättestora mängder akrylamid i maten kan ge cancer, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet.
Flera tidigare studier, varav ett part svenska, har inte heller funnit några samband mellan akrylamid i födan och bröstcancer, tarmcancer, njurcancer eller urinblåsecancer. Däremot pekade en nederländsk studie för något år sedan på att kvinnor som fick i sig de högsta mängderna akrylamid - i synnerhet konsumenter av en akrymamidrik holländsk pepparkaka - löpte ökad risk för livmodercancer.
Det har snart gått sju år sedan det svenska livsmedelsverket slog larm om att akrylamid, som av Världshälsoorganisationen klassats som ett troligen cancerframkallande ämne, bildas vid upphettning av vissa livsmedel och finns i förhållandevis höga halter i till exempel chips, stekt potatis och knäckebröd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!