Akrylamid i maten kan ge cancer

Kvinnor som får i sig de högsta mängderna av ämnet akrylamid från mat och dryck insjuknar oftare i livmodercancer och äggstockscancer än kvinnor som konsumerar låga halter av detta misstänkt cancerframkallande ämne.

Uppsala2007-11-16 15:34
Det visar resultaten av en stor nederländsk studie, som publiceras i det nya numret av den välrenommerade cancertidskriften Cancer epidemiology, biomarkers & prevention.
- Vår studie är den första epidemiologiska studie som påvisat att akrylamid från födan kan öka cancerrisken även hos människor, säger Janneke Hogervorst vid Institutionen för epidemiologi, Maastrich universitet, som är en av forskarna bakom undersökningen.
Studien har gjorts mot bakgrund av larmet från Livsmedelsverket i Uppsala för drygt fem år sedan om att akrylamid, som av Världshälsoorganisationen klassats som ett troligen cancerframkallande ämne, finns i flera vanliga livsmedel.

Det finns också undersökningar som visar att höga doser akrylamid kan framkalla tumörer hos möss och råttor, bland annat i livmodern.
I en studie som omfattar nära 63 000 medelålders och äldre kvinnor har de nederländska forskarna nu undersökt om de (betydligt lägre) doser av akrylamid som kvinnor kan få i sig från mat och dryck påverkar risken för livmodercancer, äggstockscancer och bröstcancer.
Beräkningarna över intaget av akrylamid har gjorts utifrån uppgifter om mat- och dryckesvanorna som kvinnorna lämnat i en omfattande kostenkät flera år innan Livsmedelsverkets akrylamidlarm blev en världsnyhet.
Under de drygt 11 år som kvinnorna följdes upp efter att ha besvarat kostenkäten insjuknade 327 i livmodercancer och 300 i äggstockscancer.

När forskarna granskade vilka som insjuknat fann de att båda cancerformerna var vanligare bland kvinnor som fick i sig förhållandevis höga mängder än bland kvinnor som fick i sig låga mängder akrylamid från födan.
Sambandet mellan akrylamid i födan och cancerrisk var allra starkast för kvinnor som inte rökte. För den femtedel av icke-rökarna som konsumerade mest akrylamid var risken för livmodercancer och äggstockscancer 98 respektive 122 procent högre än för den femtedel som konsumerade minst akrylamid.
En förklaring till att ingen ökad risk av akrylamid i födan sågs för rökare kan enligt forskarna vara att alla rökare får i sig en hel del akrylamid från tobaksröken vilket så att säga skulle kunna suddar ut effekterna av individuella variationer i intaget av akrylamid från födan.

Fem tidigare gjorda så kallade epidemiologiska studie, varav ett par svenska, har inte påvisat något samband mellan akrylamid från födan och bröstcancer, tarmcancer, njurcancer eller urinblåsecancer. Inte heller den nya nederländska studien fann något samband med bröstcancer.
Men varför skulle akrylamid öka risken just för livmoder- och äggstockscancer?
- För båda cancerformerna finns riskfaktorer som i första hand påverkar hormonnivåer i kroppen. det finns indicier för att akrylamid kan påverka hormonnivåer, även om det ännu finns få data som verkligen visar detta, säger Janneke Hogervorst.
Hon betonar dock att det behövs betydligt fler studier innan man säkert kan fastställa om akrylamid i maten verkligen kan orsaka cancer och hur det i så fall går till.
- Inom vår egen studie kommer vi under de kommande två åren att studera sambandet mellan intag av akrylamid och cancer i flera olika organ, bland annat tumörer i mag-tarmkanalen, urinvägarna och lungorna, berättar Janneke Hogervorst.

Men redan nu tycker hon att det finns skäl för konsumenter att begränsa sin konsumtion av livsmedel som innehåller förhållandevis mycket akrylamid, till exempel chips och pommes frites.
- De behövs inte för sitt näringsvärde och i stället kan man äta kokt potatis. Det finns också flera andra hälsoskäl till att begränsa konsumtionen av dem, säger Janneke Hogervorst.
I Sverige insjuknar årligen drygt 1 300 kvinnor i livmodercancer och drygt 800 kvinnor i äggstockscancer. Livmodercancer har en förhållandevis god prognos och de flesta som insjuknar blir helt botade. Vid äggstockscancer är prognosen oftast betydligt sämre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!