Akrylamid i maten granskas
Livsmedelsverket ska undersöka om industrin klarat att minska mängden akrylamid livsmedel. Under minst fem år ska mer än tusen prover av det cancerframkallande ämnet analyseras. Inte minst kaffe som står för en stor del av intaget i Sverige.
Från i höst ska Livsmedelsverket i minst fem år efter uppdrag från regeringen undersöka i vilken utsträckning industrin klarat detta. Prover ska samlas in två gånger årligen.
Chips och kaffe
Bröd, flingor, chips, kaffe, pommes frites finns bland de produkter som ska granskas. I höst undersöks 125 varor som inhandlas i livsmedelsbutiker och gatukök. Analyserna görs som så kallade samlingsprov. Det innebär att exempelvis chips av olika fabrikat blandas vid analysen. Därmed ges inga besked om enskilda livsmedelsprodukter. Anledningen till analysmetoden är bland annat att hålla ned kostnaderna.
Forskarna vet väl hur mycket akrylamid livsmedel innehåller. Däremot är det svårare att bestämma hur mycket man får i sig eftersom kostundersökningar visat att folk har svårt att uppskatta intaget av mat, säger Karl-Erik Hellenäs, kemist vid Livsmedelsverket.
Ännu har endast Kalifornien föreslaget gränsvärde för akrylamid i mat. Arbete med gränsvärde pågår i EU och resten av USA. Men Världshälsoorganisationen, WHO, har föreslagit att halterna bör sänkas.
- Det finns inget tröskelvärde som för andra ämnen i maten, där man kan säga att så mycket kan man äta utan att det är farligt. Principen för genotoxiska ämnen som akrylamid är att man ska få i sig så lite som möjligt, säger Karl-Erik Hellenäs.
Sänk temperaturen
Bästa rådet till hemmamatlagare är att sänka temperaturen vid matlagningen.
— Om man lagar potatisklyftor i ugnen bör man sänka från 200 grader till 175 grader. Potatisen bör man ta ut när klyftorna är gyllengula och inte bruna. Skillnaden kan vara 100 mikrogram akrylamid per kilo i de gula klyftorna och tio gånger mer i de bruna.
Minskat kaffedrickande kan också vara ett sätt att dra ned på akrylamidintaget. Kaffet står för 20 procent av intaget i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!