Åklagaren yrkar på tio år i knarkmål

Maximistraffet för grovt narkotikabrott - tio års fängelse för samtliga nio åtalade. Plus ytterligare fyra år för sju av dem. Det yrkade kammaråklagare Johan G Delin vid slutpläderingarna i Uppsala tingsrätt i höstens stora narkotikamål om hanteringen av drygt 52 000 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet Bromazepam.

Uppsala2003-12-10 12:58
Viktigaste bevisningen är avlyssnade telefonsamtal mellan de åtalade.
För sju av de åtalade menade åklagaren att det handlar om återfall i grov brottslighet och att de därför bör dömas till ytterligare fyra år, alltså totalt 14 års fängelse. För tre av de åtalade yrkas utvisning efter avtjänade straff.
Samtliga nio förnekar grovt narkotikabrott. Några av dem hävdar att de trodde att det var frågan om en affär med anabola steroider, så kallade ryssfemmor. En säger sig ha trott att det var stulet guld och diamanter han skulle leverera. En annan hävdar att det inte är han som avlyssnats utan någon annan, eventuellt med samma namn.

Ingen ska utvisas
Grundyrkandet från försvarets sida var därför att de åtalade ska frikännas. Och ingen ska utvisas.
De 52 000 bromazepamtabletterna beslagtogs i slutet av september sedan Uppsalapolisen genom avlyssning av mobiltelefontrafik från bland annat Tidaholms- och Norrtäljeanstalterna kunde genomföra de första gripandena.
Bortsett från de åtalades individuella och eventuella skuld i planeringen, försäljningen och hanteringen av de insmugglade 52 000 tabletterna är nästa stora fråga för rätten tabletternas farlighet och straffvärde.

Underkände bevisningen
Åklagarens sakkunnigvittne Fred Nyberg, professor i beroendebiologi, satte i stort sett likhetstecken i farlighet mellan Bromazepam och Rohypnol.
Efter en HD-dom tidigare i höstas där Nyberg också medverkade som sakkunnig går gränsen för grovt brott för Rohypnol vid 1 000 tabletter. Överfört till mängden Bromazepam i målet slutade åklagarens ekvation på tio års fängelse.
Försvararna var dock inte imponerade av professor Nybergs föredragning. Ovetenskaplig menade en. Färgat av Nybergs engagemang mot narkotika menade en annan.

Från försvarets sida framhölls ett annat sakkunnigutlåtande, från rättsmedicinalverket, där tre andra experter menar att det i dag inte går att jämföra Rohypnol och Bromazepams farlighet. Eftersom det inte finns tillräckligt jämförelsematerial i Sverige när det gäller Bromazepam.
Går tingsrätten på samma linje går gränsen för grovt narkotikabrott i det här fallet vid 20 000 tabletter, inte vid 1 000 tableter som åklagaren vill.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om