Åklagare: "Inget åtal utan de knäckta chattarna"

Att polisen knäckt de kriminellas krypterade chattar har varit avgörande för framgången i flera stora rättegångar. Det menar åklagare Thomas Forsberg. Han slås av hänsynslösheten de misstänkta emellan.

Åklagare Thomas Forsberg i Uppsala har lett flera utredningar där de knäckta krypterade chattarna varit avgörande bevisning.

Åklagare Thomas Forsberg i Uppsala har lett flera utredningar där de knäckta krypterade chattarna varit avgörande bevisning.

Foto: Markus Lundqvist

Uppsala2023-07-11 19:00

"Jag vill se fettot död på första sidan unt". 

Så lyder ett av de chattmeddelanden som är den del av bevisningen i ett mål om misstänkt mordförsök och skottlossning i Gränby sommaren 2020, som UNT berättat om.

I en annan dialog låter det så här: "Ska vi ta han i Gävle fettot? Det borde va lugnt där." "Vi måste först säkra vapnen".

undefined
Så här kan det låta i de misstänktas chattmeddelanden.

Omkring 1 500 sidor med chattmeddelanden har polisen sammanlagt analyserat i utredningen. Det handlar om att kartlägga vem som sagt vad och vad som egentligen avsetts med det som skrivits, genom att avslöja vem som äger ett visst konto och döljer sig bakom ett smeknamn och alias. Till sist hoppas åklagaren kunna visa vilket brott som har planerats och utförts, och av vilka. 

– Utan chattmeddelandena tror jag inte att det hade räckt för att väcka åtal, även om det finns annan bevisning också, säger åklagare Thomas Forsberg. 

En grupp hos polisen på mellan 15 och 20 personer har arbetat i ett år med att analysera och tolka chattmeddelandena, bara i den här utredningen. De kollar alla tänkbara uppgifter för att få dem bekräftade och lyckas lägga pusslet.  

undefined
Flera skott träffade husfasader och fönster i samband med mordförsöket i Gränby 2020. Chattar spelar nu stor roll i rättegången som bevis för åklagaren.

– Det kan handla om att kolla att en formulering kan vara en benämning för ett gym och att den misstänkte verkligen varit där. Så håller man på med alla uppgifter. Det kräver ju enorma resurser från polisen, som tar kraft från annat, säger Thomas Forsberg. 

Som UNT berättat har flera stora rättegångar hållits på senare tid med många långa fängelsestraff som resultat. Thomas Forsberg ledde exempelvis i våras en utredning om ett mordförsök i Uppsala där tolv personer dömdes till totalt 84 år i fängelse. Även där spelade chattmeddelanden en central roll. Domen ska nu prövas av hovrätten.

Att polisen lyckas knäcka chattarna har smalnat av möjligheterna till kommunikation för de kriminella, menar Thomas Forsberg.

– De måste kommunicera på något sätt och kan inte alltid ses personligen ute på ett fält någonstans. Men det finns andra chattar och det pågår en kapplöpning med polisen kring tekniken, säger han.

undefined
Ett utdrag ur materialet i förundersökningen av skottlossningen i Gränby 2020, där chattarna gås igenom och analyseras.

Hur är det att läsa så här stora mängder meddelanden?

– Man får läsa det i portioner, för det är krävande att analysera och förstå. Och det är slående hur hänsynslöst och fullkomligt likgiltigt man resonerar kring att ta livet av någon, säger Thomas Forsberg.

undefined
En bild från utredningen om skottlossningen i Gränby 2020 när två personer misstänks ha skjutit vilt omkring sig bland husen - med barn i närheten.

Domen i rättegången om den vilda skjutningen på gården i Gränby väntas falla under juli. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!