Åklagare på kursbänken

Under hösten kommer åklagare över hela landet att utbildas vid Uppsala universitet om våld i nära relationer. Frågan är aktuell efter åklagare Rolf Hillegrens uppmärksammade uttalanden om att våld i en relation skulle vara en ordningsförseelse.

Uppsala2009-08-19 19:58
Kursen i Uppsala ska ge åklagarna de kunskaper som behövs för att bemöta brottsoffer på ett bra sätt och göra korrekta sexbrottsutredningar.
Åklagarnas kompetens i ämnet kom i fokus den senaste veckan när åklagare Rolf Hillegren i en intervju för Svenska Dagbladet menade att "det liknar mer en ordningsförseelse" när ett sexuellt övergrepp sker i hemmet.
Hillegren har senare sagt att hans kolleger delar hans uppfattning kring våldtäkter.

På Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, har man länge arbetat tillsammans med åklagarmyndigheten kring utbildning i ämnet våld och övergrepp i nära relationer. Nu ger de en kurs på universitetsnivå tillsammans.
- Det här är ett oerhört viktigt ämne. Och vi vänder oss till alla åklagare. Även om man inte jobbar med relationsvåld speciellt så kan man som åklagare komma i kontakt med den här brottstypen under jour, säger Annika Björck, NCK:s ansvariga för kursen.
Minst 30 åklagare kommer att kunna gå utbildningen som startar i oktober och ger 7,5 högskolepoäng. Där ingår både grundläggande kunskaper om relationsvåld och specifika kunskaper för åklagare, som utredningsmetodik och bevisvärdering.
- Utbildningen handlar mycket om att lösa uppgifter tillsammans. Man får ta sig an fall. Det finns också utrymme för att reflektera över de egna attityderna, säger Annika Björck.

Gun Heimer, professor och föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid, menar att det är viktigt att alla yrkesgrupper som möter offer för sexualbrott har rätt kunskaper och att det finns tydliga rutiner för hur man ska agera.
- Alla inom rättsväsendet och hälso- och sjukvården måste veta vad det handlar om, och därför är det oerhört viktigt med utbildning i ämnet, säger hon.
Hon menar att samhället generellt har blivit bättre på att hantera sexuella övergrepp och våld i relationer, men att det kan vara svårt att komma åt förlegade attityder hos enskilda personer. Enligt Gun Heimer är uttalanden som Rolf Hillegrens allvarliga.
- Att en åklagare antyder att ett övergrepp i en relation inte skulle vara ett brott kan minska förtroendet för rättsväsendet. Sådana uttalanden kan också påverka brottsoffrens syn på vad de har utsatts för, och ge förövarna signaler om att samhället inte ser allvarligt på brottet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om