Akademiska vill satsa på gammakniv

Akademiska sjukhuset i Uppsala kan bli det andra sjukhuset i landet som satsar på en gammaknivenhet. I dag måste Akademiska remittera patienter till Karolinska universitetssjukhuset för vård.

Uppsala2006-01-23 00:00
Varje år remitteras 30-50 patienter från Uppsala-Örebro sjukvårdsregion för gammaknivsbehandling vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
I Sverige finns för närvarande två gammaknivar, Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Sofiahemmet i Stockholm. Väntetiden är lång, och enligt uppgift finns inte kapacitet för alla patienter från Uppsala-Örebroregionen. Dessutom används en av gammaknivarna främst i forskningssyfte.
Vid Akademiska sjukhuset finns protonstrålbehandling som i år har kapacitet att ta emot ca 200 patienter.

Kostar 30 miljoner
För att driva gammakniven krävs en läkare och en sjuksköterska på heltid samt en sjukhusfysiker på halvtid. Kostnad: cirka två miljoner per år.
En gammakniv kostar cirka 30 miljoner kronor. Dessutom tillkommer kostnader för bland annat omladdning av strålkällor, service och lokaler. Också här rör det sig om ungefär två miljoner per år.
För att gammakniven ska bli kostnadseffektiv krävs behandling av minst 100 patienter per år. Enligt sjukhusets egen utredning anses det vara ett minimum för att utveckla och upprätthålla kompetensen på området. Den maximala kapaciteten uppgår till cirka 300-400 patienter per år där 100 patienter ger intäkter på 10 miljoner kronor.
Utredningen ger dock inget svar på frågan var på sjukhuset en eventuell gammaknivenhet ska placeras. Ytterligare utredningar krävs.

Tung utrustning
Gammakniven och utrustningen för laddning av strålkällorna är myckt tung och ställer stora krav på golvets bärighet. Dessutom måste utrustningen sannolikt lyftas in genom ett öppet hål i taket. I dagsläget är det oklart om detta är möjligt att genomföra i strålbehandlingens lokaler.
Enligt utredningen anses en gammaknivenhet vid Akademiska innebära en rad fördelar:
  • Sjukhuset får tillgång till en toppmodern behandlingsteknik vilket innebär att färre patienter behöver remitteras.
  • Sjukhuset kan på egen hand bedriva forskning och utveckling på det aktuella området.
    Gammakniven är viktig för både onkologin och neurokirurgin.

    Stärkt strålcentrum
    Med en gammakniv skulle Akademiska sjukhuset förfoga över flera strålbehandlingsmetoder vilket anses stärka Akademiska som strålcentrum.
    Akademiska skulle dessutom få ett extra gott anseende, sjukhuset som satsar. Dessutom minskar risken för att bli satellitsjukhus till Karolinska.
    En gammakniv kan också ses som en nationell resurs i samband med den pågående regionfrågan i landet. I förlängningen kan det innebära fler patienter från övriga landet.
    Närmast ska politikerna i landstinget ta ställning till utredningen.

    FAKTA


    Gammakniven är en av världens modernaste apparater för precisionsbestrålning av hjärntumörer. Metoden kallas för stålkirurgi.
    Gammakniven är ursprungligen en svensk uppfinning och tillverkas av ett svenskt företag. Omkring 300 gammaknivar är i bruk i världen och cirka 300 000 patienter har behandlats med tekniken. Behandlingen brukar endast ges vid ett tillfälle i motsats till annan strålbehandling som ofta delas upp under dagar eller veckor.
    Gammakniven fokuserar strålningen från 201 strålkällor på behandlingsområdet i hjärnan. Strålningen träffar tumörcellerna med hög koncentration och sparar skonsamt den omgivande hjärnvävnaden.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om