Akademiska sjukhuset har gått upp i stabsläge

Covid-19 och RS-viruset sprids snabbt i länet. Nu går Akademiska sjukhuset upp i stabsläge efter stor belastning.

Akademiska sjukhuset har gått i stabsläge.

Akademiska sjukhuset har gått i stabsläge.

Foto: Staffan Claesson/UNT arkiv

Uppsala2022-12-08 14:12

Klockan 11.00 på torsdagen gick Akademiska sjukhuset upp i stabsläge. Anledningen till detta är vårdplatsbrist och belastningen på akutmottagningen efter ökad spridning av olika virus.

– Vi uppmanar invånare att om möjligt undvika besök till akutmottagningen på grund av stor smittorisk. Den omfattande virusspridningen medför att många patienter inkommer med RS, covid-19 eller influensa vilket skapat en stor belastning på både akutmottagningar och vårdavdelningar, säger chefsläkare Johan Lugnegård i ett pressmeddelande.

Stabsläget innebär att sjukhuset har inrättat en lokal ledningsgrupp bemannad med kompetenser för att hantera situationen. 

– Vi arbetar med att skapa en samlad bild av läget och vilka åtgärder som behövs för att möta vårdplatsbristen och flöden från akutmottagningarna. Det handlar i första hand om att öka beläggningsnivån eller minska intaget, säger Johan Lugnegård.

Vårdplatssituationen har varit belastad ända sedan pandemin. De senaste veckorna har läget förvärrats efter virusinfektioner bland patienter och personal.

– Antalet patienter med covid ökar samtidigt som vi ser eskalerande nivåer av RS-virus vilket i första hand belastar barnsjukvården. Sjukhuset ser även spridning av Calicivirus (vinterkräksjuka) både bland personal och patienter, med stängda vårdplatser som följd. Även sjukfrånvaron har ökat vilket ytterligare försvårar situationen.

Enligt Johan Lugnegård har beläggningsgraden på avdelningarna de senaste veckorna varit på 110-120 procent.

Johan Lugnegård berättar att inom kort sikt innebär detta för patienterna att man kommer flytta människor från akutmottagningen till vårdavdelningen, för att ge mer plats åt akuta fall. På lång sikt kan detta innebära att människor får planerade åtgärder som inte är akuta uppskjutna.

– För personalen som är hård belastad innebär detta ytterligare belastning. Det kan på längre sikt innebära att vi behöver organisera om, säger Johan Lugnegård.

Har man kallat in utomstående hjälp?

– Det gör vi kontinuerligt. Fast det är klart att det har intensifierats ytterligare.

Johan Lugnegård kan inte säga hur länge stabsläget kommer gälla, bara att det kommer vara kvar så länge det bedöms nödvändigt.                                                                                                              

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!