Stor oro för patienterna när psykiatrisk avdelning stängs

Nu ska en av psykiatrins sju avdelningar läggas ner på Akademiska. "Politikerna har aldrig varit så allvarliga med att vi måste spara", säger Tea Sundsten, verksamhetschef på psykiatrin.

Ellinor Boström är specialistsjuksköterska inom psykiatri på Akademiska och förtroendevald på Vårdförbundet.

Ellinor Boström är specialistsjuksköterska inom psykiatri på Akademiska och förtroendevald på Vårdförbundet.

Foto: Pressbild

Uppsala2024-11-16 05:00

Nyheten i korthet

  • Akademiska sjukhuset i Uppsala planerar att stänga en psykiatrisk avdelning på grund av ekonomiska svårigheter, vilket har lett till stor oro bland personalen.
  • Uppsala har redan färre psykiatriska vårdplatser än genomsnittet i Sverige, och stängningen kommer att minska antalet platser ytterligare.
  • Verksamhetschefen Tea Sundsten säger att sjukhuset försöker modernisera vården genom att utveckla öppenvården och mobil verksamhet, men det är oklart hur detta kommer att påverka personal och patienter.

Det underskott på 1,2 miljarder som Akademiska rusar mot för 2024 har lett till att psykiatrin kommer att stänga en avdelning. Enbart psykiatrin har gått back med 25 miljoner varje månad under 2024 och nu behövs en storslägga för att få bukt med kostnaderna, säger verksamhetschefen Tea Sundsten.

– Vi har lagt fram ett förslag om att stänga en avdelning. Det är det kraftigaste sättet att spara pengar, för heldygnsvård är dyrt.

88 vårdplatser ska det nu alltså minska med 12 till 76 platser. 

– Vi är inte ensamma om att behöva spara, utan alla avdelningar måste göra sitt, säger Tea Sundsten. 

Vid sidan av detta har man bland annat försökt dra ner på hyrpersonal och minskat på timpersonal.

undefined
Tea Sundsten är verksamhetschef över psykiatrin på Akademiska sjukhuset, som kommer att få 76 i stället för 88 vårdplatser.

– Men allt det där är småpengar om man jämför med vad det kostar att hålla en avdelning öppen. Politiken har aldrig varit så allvarlig som nu med att vi måste spara och att det kommer komma med minskad tillgänglighet.

Detta är inte första gången man stänger avdelningar inom psykiatrin. 2019 stängdes en avdelning inriktad på vård av personer med emotionell instabil personlighetsstörning. Och enligt SKR:s (Sveriges kommuners och regioners) årliga sammanställning av vuxenpsykiatrin i Sverige för 2023, "Psykiatrin i siffror", så har psykiatrin i Uppsala betydligt färre vårdplatser än det övriga riket: 26,1 vårdplatser per 100 000 invånare. Motsvarande siffror för hela riket är 29,2. Och nu minskar alltså platserna ytterligare.

– Vi har alla gått in i ett avtrubbat läge. Vi orkar inte uppröras mer. Nu får vi se hur länge vi orkar vara kvar.

undefined
Ökad vård i hemmet i stället för på vårdavdelningar med heldygnsvård är ett sätt Akademiska ska spara pengar.

Orden kommer från en läkare inom psykiatrin på Akademiska sjukhuset som vill vara anonym. Att kritisera ledningen öppet skapar för mycket stress över hur kritiken kan komma att tas emot.

Tea Sundsten vet om att Uppsala har dåligt med vårdplatser och förklarar att ledningen nu försöker göra det bästa av situationen.

– Vi stänger inte bara platser utan försöker också utveckla och modernisera den psykiatriska vården. Bland annat utvecklar vi öppenvården med en utprovad modell av mobil verksamhet som åker hem och vårdar patienter i hemmet i stället för på låsta vårdavdelningar.

På så sätt sparar man pengar på bland annat lokaler och säkerhetsbemanning.

undefined
Tea Sundsten är tydlig med att psykiatrin inte sparar mer än några andra avdelningar när Akademiska nu går igenom sitt stålbad för att spara pengar.

Innebär det här att vissa kommer förlora sina jobb?

– Det vet jag inte än. Vissa kommer att få jobba med något annat än de gör idag och andra kommer kanske att sluta för att det jobb som de gör idag inte finns kvar.

Innebär det här för risker för patienterna?

– Man söker fortfarande vård via akuten, men behövs extra psykiatrisk omvårdnad kan det nu bli i hemmet av ett team som gör besök. Men de absolut svårast sjuka kan fortfarande bli inlagda och få heldygnsvård.

Det är ännu inte klart när avdelningen kommer att stängas eller vilken avdelning det blir, men Tea Sundsten hoppas att detta ska vara klart innan årsskiftet. 

undefined
Psykiatrins hus på Akademiska kommer under nästa år att stänga en avdelning.

Innan stängningen ska det göras samverkans- och riskbedömning tillsammans med facken. Ellinor Boström är specialistsjuksköterska inom psykiatri på Akademiska och förtroendevald på Vårdförbundet. Hon har sett att den kommande stängningen av avdelningen lett till stor oro bland de anställda.

– Om det finns färre tillgängliga vårdplatser finns det risk att sjuka människor kommer att skickas hem. Så våra medlemmar har både en etisk stress för patienterna och en osäkerhet på sina nuvarande jobb. Om medlemmar blir förflyttade till arbetsplatser de inte valt att arbeta på finns risk att de slutar, och Akademiska har ett stort behov av sjuksköterskor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!