Akademiska slutar laga egen mat

Från oktober kommer patienterna på Akademiska sjukhuset och Enköpings lasarett att serveras mat som lagats i Västerås. Tillagningsköket i Uppsala byggs om till mottagningskök. Under måndagen klubbade landstingsstyrelsen igenom ett samarbete med landstinget i Västmanland.

Uppsala2009-05-25 18:46
Att sjukhusmaten ska lagas i Västerås beror på att på att tillagningsköket på Akademiska sjukhuset är i stort behov av renovering, medan köket i Västerås är nytt. Genom att laga all mat på en och samma plats räknar landstingen även med att sänka priset per portion till 55 kronor, vilket är 5-35 kronor billigare än i dag.
- Ett fördjupat samarbete är viktigt både för oss och för landstinget i Västmanland, säger landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M).

Den kylda maten kommer att köras med lastbil från Västerås till Uppsala och Enköping fyra dagar i veckan. Där tas den emot av mottagningsköken och värms sedan upp på avdelningarna.
Köket i Västerås kommer att laga mat till alla sjukhus i de två länen. Det innebär att nästan dubbelt så mycket mat kommer att lagas där - cirka en miljon portioner per år.
Ombyggnaden av produktionsköket i Uppsala kommer att kosta cirka 30 miljoner kronor och ska vara klar hösten 2010, men redan i oktober väntas den gemensamma mathanteringen starta.
Det innebär även att kostpersonalen i Uppsala blir anställda av Västmanlands landsting.

MP och V reserverade sig mot beslutet.
- Vi anser att vi ska ha kvar produktionsköket. Jag tror att det är svårt att göra bra och smakrik kost om den ska lagas i Västerås, kylas ned och transporteras, säger Johan Edstav (MP).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om