Akademiska sjukhuset vill ha mer blod
Vi har ett bra läge just nu, men blodlagret måste förstås hela tiden fyllas på. I sommar står blodbussen två extra dagar vid Östhammars sjukhus, säger Karin Tapper, ansvarig för blodlagret vid Akademiska sjukhusets blodcentral.
Karin Tapper berättar att alla påsarna kommer att gå åt under sommaren och att lagret ständigt måste fyllas på. Vanligtvis är blodbussen avställd under juli. Men så blir det inte i år. Den tar semester enbart två veckor i stället för fyra.
— 20—21 juli står den dessutom extra vid Östhammars sjukhus, säger hon till UNT.
— Visserligen är antalet planerade operationer litet under sommaren, och blodåtgången därför mindre, men i gengäld är det risk att trafikolyckorna ökar. Vi behöver alltid blod!
Den som är frisk och över 18 år, inte är diabetiker, inte medicinerar (utom i vissa undantagsfall) och inte just har kommit hem från en utlandsresa i malariaområden kan ge blod.
- Men har man nyss piercat eller tatuerat sig, får man vänta ett halvår för att säkerställa att det inte finns orenheter i såren.
Har kunnat sälja blod@3a Text u indr.:— 40-talisterna är egentligen de ideala blodgivarna. De piercar och tatuerar sig inte så mycket och reser inte så mycket till malariaomården som ungdomarna, säger Karin Tapper.
Det goda läget för blodcentralen hittills i år har lett till att man har kunnat sälja blod till Stockholmssjukhusen. Men häromåret var det kritiskt.
— Då tvingades vi köpa blod från Norge och Finland.
Vad hade hänt?
— Helikoptrar kom på löpande band med personer med trafikskador och klämskador som blödde mycket. Vi ordnade till allt, men det var med hjärtat i halsgropen.
Blir det kris på Akademiska sjukhuset, till exempel vid en tågkatastrof, köper man i första hand blod från Stockholm, Västerås och Gävle. En påse med tre deciliter röda blodkroppar kostar 839 kronor.
Men för sommaren hoppas blodcentralen på sedvanlig insats från de egna blodgivarna i Uppland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!