Akademiska sjukhuset kan tvingas stänga avdelningar
Ledningen för Akademiska sjukhuset räknar i dagsläget med att tvingas stänga två avdelningar vid en sjuksköterskestrejk. Det är mammografin och överviktsenheten. För övriga avdelningar väntar förhandlingar med Vårdförbundet om undantag för akuta behandlingar.
- Vi har begärt in en konsekvensbeskrivning från alla enheter. Vid nästan samtliga finns patientgrupper som måste få behandling även om det blir strejk. Nästa steg blir att inleda förhandlingar med Vårdförbundet om undantag för de patientgrupperna, säger biträdande sjukhusdirektör Björn Ragnarsson vid Akademiska.
Konkret kan det röra sig om en patient som brutit armen och måste gå på efterkontroll så att inte armbrottet läker fel.
- För att minimera effekterna måste vi lägga ett ganska omfattande pussel. Vi kan inte bara styra om i sjukvården som vi vill. Då bryter vi mot strejkreglerna så vi måste göra omdisponeringar som inte bryter mot dom. En strejk kommer att påverka stora delar av sjukhuset, säger Björn Ragnarsson.
De enda enheter som under en tid kan stängas helt är mammografin och överviktsenheten. Där pågår ingen verksamhet som kräver akuta insatser. Patienter som i dag står i kö för vård och behandling vid andra avdelningar får finna sig i att kötiden blir lite längre.
- Det här fungerar under en kortare tid. Blir en strejk långvarig så ökar patientproblemen efter hand, säger Björn Ragnarsson.
Agneta Wiberg, ordförande i Vårdförbundet, väntar på en förhandlingsinvit om strejkordningen från landstinget. Under tiden förbereds medlemmarna på konflikt.
- Vi har möten på kvällar och helger och går igenom vilka regler som gäller och vad vi ska göra. Vilka praktiska åtgärder vi måste vidta. Blir det strejk tar Vårdförbundet över arbetsgivaransvaret, säger hon.
Det innebär att sjuksköterskorna kan beordras stå strejkvakt, dela ut flygblad eller genomföra andra manifestationer för sin sak. En speciell kommitté arbetar med det.
På förhandlingsfronten är det helt tyst. Agneta Wiberg hoppas kunna undvika strejk, men tror samtidigt att risken för en konflikt är stor.
- Det känns svårt. Vi har förhandlat under lång tid och står långt ifrån varandra. Medlingen har inte givit resultat..., säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!