Akademiska sjukhuset får eget jetplan

Om två veckor förstärks ambulansflyget med ett eget jetplan som ska flyga allvarligt sjuka patienter till Akademiska sjukhuset -både från övriga Sverige och resten av världen.Samtidigt påverkar frågetecknen kring Ärnas framtid verksamheten.

Piloten Kurt Lindblad på Ärna, Akademiska sjukhusets bas för ambulansflyget. I bakgrunden ambulanshelikoptern.

Piloten Kurt Lindblad på Ärna, Akademiska sjukhusets bas för ambulansflyget. I bakgrunden ambulanshelikoptern.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-06-09 08:00
Larmet går strax efter klockan nio på morgonen. En medelålders kvinnlig bilist har kört av väg 272, slagit runt och krockat med ett träd. Inom tre minuter är den blåvita ambulanshelikoptern uppe i luften. Vid spakarna sitter piloten Kurt Lindblad, som har drygt 18 000 flygtimmar i ryggen och en bakgrund inom det danska flygvapnet, flankerad av styrman och intensivvårdsteamet. I dag består det av läkaren Frenne Wåhlin och sjuksköterskan Anne Westin, som är avdelningschef för den luftburna intensivsjukvården vid Akademiska sjukhuset.
Förra året ryckte ambulanshelikoptern ut på 350 olyckor. Men huvuduppdraget är att transportera svårt sjuka patienter mellan olika sjukhus. Under natten flögs till exempel en skallskadad norrman från Karlstad till Oslo.

Sparkraven inom landstinget har hittills inte berört Akademiska sjukhusets ambulansflyg som har sin bas på Ärna flygplats. Om två veckor kommer ett nytt jetplan, som ska transportera intensivvårdspatienter mellan olika sjukhus, att stationeras på basen. Sjukhuset har visserligen haft tillgång till ett jetplan sedan förra sommaren, men det har bara kunnat användas av sjukvården då och då.
- Speciellt under sommaren när många olyckor händer har vi varit tvungna att tacka nej till akutuppdrag eftersom vi redan varit ute på uppdrag. Nu får vi mer tid att rycka ut på till exempel drunkningsolyckor och trafikolyckor, säger Björn Svensson.

Den luftburna intensivvården är ett av områdena som landstinget i Uppsala län valt att satsa på. I teamen finns speciella kunskaper av intensivvård, vård av svårt hjärtsjuka och för tidigt födda barn.
- Det är sju landsting som har flygverksamhet men inget annat är specialiserat på intensivvård, säger verksamhetschefen Björn Svensson som hoppas att ambulansflyget i Uppsala ska få Socialstyrelsens godkännande att bedriva rikssjukvård nästa år.
Sjukhuset riktar sig även utanför Sveriges gränser för att finansiera den kostsamma verksamheten. Nyligen förlängdes avtalet med Försvarsmakten om att hämta hem skadade svenska soldater med Uppsalas intensivvårdsplan. Men än så länge har inga sådana utryckningar behövt göras.

Samtidigt jobbar Uppsala Care för att fler utländska patienter som söker specialistvård i Uppsala ska transporteras med flyget, vilket skulle ge ett tillskott i sjukhuskassan. Men hittills har marknadsföringen gått trögt - de senaste två åren har endast fem patienter från Finland åkt med ambulansflyget.
För två år sedan flyttade ambulanshelikoptern från brandstationen Victoria till Ärna flygfält. Både Björn Svensson och resten av flygstyrkan beskriver det som ett lyft. På Ärna finns bättre landningsbanor med banljus som går att tända när det är mörkt. Och trots att basen var förlagd till Victoria i 14 år, så var personalutrymmena provisoriska.
- Det var trångt och fanns inte ens toalett. Ärna är en klar förbättring av arbetsmiljön, säger Anne Westin.

Men frågetecknen är många inför framtiden. Blir det inte civilt flyg på Ärna riskerar även ambulansflyget att försvinna därifrån enligt landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M).
- Det är oerhört viktigt att flygverksamheten är kvar, det är ett riksintresse. Stängs Ärna skulle det innebära ett stort avbräck för Akademiska sjukhuset, säger han.
Oppositionspolitikerna i landstinget, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger däremot att de inte anser att det är nödvändigt att ambulansflyget är stationerat på Ärna.

En möjlighet som diskuterats om flygplatsplanerna går om intet är att flytta tillbaka helikoptern till Victoria och flygplanet till Arlanda. Men enligt Björn Svensson kan en sådan splittring leda till att det blir svårare att profilera sig.
- Vi hoppas på att få vara kvar och utveckla Ärna till ett transportmedicinskt centrum. Men det är ingen idé att oroa sig för något som man inte vet.
Läkaren Frenne Wåhlin tror att flytt av ambulansflyget till exempelvis Arlanda skulle vålla protester bland befolkningen.
- Ambulanshelikoptern har blivit väldigt omtyckt och inarbetad. Den är nästan som en del av stadsbilden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om