Efter den omdiskuterade TV 3-serien Sjukhuset ska nu Akademiska sjukhuset medverka i en annan dokumentärserie. Till hösten figurerar sjukhusets personal i serien 112 – På liv och död som sänds på TV 4 Plus.
– När Akademiska var med i Sjukhuset på TV 3 fick vi en erfarenhet av att visa hur verksamheten fungerar. Det här är något som vi vill fortsätta med, säger biträdande sjukhusdirektör Björn Ragnarsson.
Som offentlig och skattefinansierad verksamhet menar Björn Ragnarsson att skattebetalarna också har rätt att se hur pengarna används på Akademiska sjukhuset. En annan anledning till att man medverkar i en ny serie är möjligheten att inspirera ungdomar. Björn Ragnarsson tror att det kan vara bra att visa unga människor hur sjukvården fungerar och kanske väcka lusten att söka sig till den här delen av arbetsmarknaden.
När TV 3-serien Sjukhuset började sändas 2007 kom många reaktioner. Bland annat uppmärksammades ett fall då tv-serien visade en patient som senare avled utan att de anhöriga tillfrågats om lov. Dessutom anmäldes serien av universitetslektorn Jörgen Lundälv som ifrågasatte patienternas säkerhet. Men Björn Ragnarsson framhåller att patienterna framförallt gett positiva lovord.
– Det är hundratals personer som har medverkat i serien och de flesta tycker att det har varit bra. Många patienter vill visa för andra att vården fungerar som den ska. Men det viktigaste är att behandlingen alltid går före filmningen och att patienter alltid blir tillfrågade ifall de vill vara med, säger han.
I 112 – På liv och död skildras brandmän, ambulanspersonal och poliser i deras dagliga arbete. Därför kommer det främst att vara ett antal ambulanssjuksköterskor och ambulanssjukvårdare från Akademiska sjukhuset som medverkar. Inspelningarna pågår under juli och augusti och avsnitten väntas sändas under hösten.
– Programmet kommer att visa vårdpersonalens vardag vilken ibland kan vara dramatisk, precis som verkligheten ser ut, säger Björn Ragnarsson.