Akademiska hus och Uppsalahem planerar för egen fjärrvärme

Vattenfall riskerar att förlora en av sina största fjärrvärmekunder. Akademiska Hus, planerar tillsammans med Uppsalahem att investera upp till 200 miljoner kronor i en egen fjärrvärmeanläggning. Flera tusen bostäder och större delen av universitetets lokaler kan komma att värmas med biobränsle. Höga fjärrvärmepriser ligger bakom planerna.

Uppsala2004-03-19 00:00
Vattenfalls höjningar av fjärrvärmetaxorna har lett till att flera ser sig om efter alternativ. Bioteknikföretaget Q-med bygger en bergvärmeanläggning för att minska energikostnaderna. Nu utreder Akademiska hus tillsammans med Uppsalahem möjligheten att själva producera värme till bostäder och lokaler. Akademiska hus har över 500 000 kvadratmeter lokaler i Uppsala. De hyrs främst ut till Uppsala universitet.
— Vi anser att fjärrvärmen har blivit för dyr efter de senaste årens taxehöjningar. Med en egen anläggning får vi lägre uppvärmningskostnader. Vi räknar med att kunna kompensera de kostnadsökningar på mellan 20 och 30 procent som varit de senaste åren. Det blir lönsamt för våra hyresgäster, säger Hans Antonsson vd för Akademiska hus i Uppsala.

Värmeverk vid Ultuna
I övrigt har han inga synpunkter på Vattenfalls höjningar.
— De tar väl ut vad de kan. Vi är lyckligt lottade att kunna bygga en egen anläggning, säger han.
Akademiska Hus vill bygga ett biobränsleeldat värmeverk vid Ultuna i närheten av vattenverket. Kostnaden för det beräknas till mellan 150 och 200 miljoner kronor. Anläggningen ska kunna förse två tredjedelar av fastighetsbeståndet med värme, från Ultuna, via Ångström till BMC och ända fram till Kemikum. Värmen ska transporteras via kulvertar till de olika institutionerna.
Anläggningen ska dessutom kunna värma delar av Uppsalahems bostadsbestånd. Den skulle då producera huvuddelen av sin värme till Akademiska Hus lokaler dagtid och till Uppsalahems hyresgäster på kvällar och helger då konsumtionen är stor där.
— Bostäder och lokaler kompletterar ju varandra, säger Hans Antonsson.

Utreder alternativ
Enligt Uppsalahems vd Åsa Hedenberg kan upp till 2 500 av bolagets bostäder i Gottsunda värmas. Uppsalahem utreder dessutom flera andra alternativ till egen värmeproduktion. Hon vill dock inte gå ut med vilka det är.
— Projektet med Akademiska hus är det vi kommit längst med. Vi diskuterar om det vi ska bilda ett gemensamt ägt bolag eller om vi ska bli kund, säger Åsa Hedenberg.
Miljötillstånd och bygglov för anläggningen i Ultuna är inte klara. Enligt Hans Antonsson ska den byggas som ett slutet system i ett hus. Inga högar med bränsle ska vara synliga utifrån.
— Det mesta tyder på att vi kommer att göra den här investeringen. I maj räknar vi med att vår styrelse ska kunna ta ett beslut om investeringen. Då kan bygget starta kring årsskiftet, säger han.
Akademiska Hus studerar också möjligheten att bygga ett underjordiskt lager där värmeenergi kan lagras under sommarmånaderna för att användas vintertid.

Även Tierp investerar
Även på andra håll i länet pågår liknande projekt. Tierps kommun investerar 650 000 kronor i en bergvärmeanläggning vid sportcentret Vegavallen och Vegahallen. Kommunen slipper höga elkostnader och räknar med att anläggningen ska betala sig inom fyra år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om