Akademiska först operera in inplanterbar hörapparat

På torsdagen fick för första gången i Sverige två patienter vid Akademiska sjukhuset i Uppsala en inplanterbar hörapparat inopererad. Från sin plats i mellanörat förstärker den lilla hörapparaten ljudvibrationerna direkt mot innerörat.

Öronkirurgen Karin Strömbäck visar upp det nya hjälpmedlet. Utöver den lilla ljudförstärkaren som placeras i mellanörat består det av en kabel, en inre mottagare och en yttre ljudprocessor som placeras bakom ytterörat.

Öronkirurgen Karin Strömbäck visar upp det nya hjälpmedlet. Utöver den lilla ljudförstärkaren som placeras i mellanörat består det av en kabel, en inre mottagare och en yttre ljudprocessor som placeras bakom ytterörat.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-05-10 21:00
- Det finns en liten grupp patienter som av olika skäl inte kan använda en vanlig hörapparat, till exempel för att proppinsatsen ger dem eksem i hörselgången. För dem kan en inplanterbar apparat bli en bra lösning, säger Lennart Edfeldt, verksamhetschef för sjukhusets öron-, näs- och halsklinik.
Han och öronkirurgkollegan Karin Strömbäck opererade på torsdagen in den bara 2,5 millimeter lilla hörapparaten på de två första svenska patienterna. I apparaten finns en magnet med spole, som rör sig när den stimuleras.

Vid den ena operationen placerades denna lilla ljudförstärkare direkt på hörselbenskedjan, vid den andra mot det så kallade runda fönstret i mellanörat eftersom patienten saknade tillräckligt bra hörselben. Apparaten och en liten kabel till den sattes på plats genom små hål som borrats upp under operationen.
- Eftersom örats strukturer och spolen är mycket små utförs operationerna med hjälp av operationsmikroskop, säger Lennart Edfeldt.
Operationerna utfördes under narkos och tog vardera mellan två och tre timmar att utföra.
Det tar ungefär en månad för hörapparaten att "läka in" efter operationen. Sedan kan den via kabeln börja ta emot impulser från en mottagare, placerad under huden, som i sin tur får impulser från en rund ljudprocessor utanpå huden bakom ytterörat. Ljudprocessorn innehåller en mikrofon, batteri och elektronik.

Hur stor hjälp de båda patienterna kommer att få av sina nya hörapparater är ännu för tidigt att säga. Efter att apparaten läkt in återstår, precis som när en konventionell hörapparat provas ut, arbetet med att programmera in den så att den i första hand förstärker just de ljudfrekvenser som patienten har allra svårast att höra.
I Europa har hittills cirka 3 000 hörapparater av denna typ opererats in. Jämförelser med en så kallad benförankrad hörapparat, som också sätts in kirurgiskt, har visat att ljudförstärkaren i mellanörat genomgående fungerar bättre. Men impulsen att ta upp metoden också i Sverige fick läkarna från en enskild patient.
- Innan vi beslutade oss för att starta denna verksamhet träffade vi en patient från Sverige som fått sin hörapparat inopererad i England. Hon var mycket nöjd och uppsökte oss för att få en hörapparat av samma slag även till sitt andra öra. Hon har en medfödd ärftlig hörselnedsättning och blev aldrig nöjd med sina konventionella hörapparater, berättar Lennart Edfeldt.

Han betonar att den inplanterbara hörapparaten dock inte är tänkt som en konkurrent till konventionella hörapparater.
- För de allra, allra flesta fungerar en konventionell hörapparat alldeles utmärkt. Förmodligen kommer vi inte att operera in en inplanterbar på mer än ett fåtal patienter per år, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!