Akademiker utan jobb läser vidare

Nästan var tredje Uppsalaakademiker saknar arbete ett år efter examen, enligt en undersökning från fackförbundet Jusek. I stället för att ge sig ut på en osäker arbetsmarknad väljer allt fler att i stället fortsätta med sina studier.

Uppsala2005-09-14 00:00
Jusek undersöker regelbundet läget för sina yrkesgrupper, ekonomer, jurister, samhällsvetare, systemvetare och personalvetare. Sedan i fjol har antalet nyutexaminerade som efter ett år saknar jobb stigit från 21 till 31 procent i Uppsala.
Det intressanta med undersökningen är att andelen öppet arbetslösa, som står till arbetsmarknadens förfogande, bara ökat med en procentenhet för samma period, från nio till tio procent.
Det är i stället glappet mellan arbetande och arbetslösa som blivit dubbelt så stort det senaste året. Den dåliga utsikten att få ett arbete som matchar ens examen gör att man i stället fortsätter med studierna.
— Vi tycker att det är oroande signaler. Till viss del är det bara bra med fördjupande studier, kanske från kandidat till magisternivå (120 till 160 poäng, reds anm.), men sedan måste man ut och tillämpa kunskaperna, säger Göran Boldt, ansvarig för utbildnings- och arbetsmarknadspolitiska frågor på Jusek.
Sett över hela riket har Uppsala län en mycket hög andel examensstudenter "utan jobb", men en låg andel arbetslösa. I exempelvis Stockholms län saknar endast 20 procent jobb, medan 10 procent är öppet arbetslösa även där.

Ekonomerna nästa krisbransch
Flera av yrkena inom Jusek har och har haft än väldigt turbulent arbetsmarknad. It-kraschen gjorde till exempel att systemvetare blev utan jobb och att få sökte den utbildningen. Nu väntar i stället en brist på systemvetare i Sverige.
— Många tror kanske att it-jobben försvinner till Indien nu, men vi tror att effekterna av utflyttningen har överdrivits, säger Göran Boldt.
Nästa yrkesgrupp att drabbas problem kan bli ekonomerna, tror han.
— Ekonomutbildningen är välkänd bland unga. Och dessutom billig att genomföra, vilket attraherat många av de mindre högskolorna.
Göran Boldt förutspår en för stor tillgång på ekonomer omkring 2009 och därmed en stigande arbetslöshet i gruppen.
Att matcha arbetsmarknaden med rätt antal utbildningsplatser är svårt, dels för att händelser av typ it-kraschen är svåra att förutspå, dels för att valet av studier inte enbart styrs av tillgången på jobb.
— Nej, men vad vi kräver av statens universitet och högskolor är att utvidgningen inte får gå ut över kvaliteten.
— De många nya platser som tillförs måste i första hand handla om kortare utbildningar med en tydlig yrkesinriktning, säger Göran Boldt.

Fotnot: Juseks undersökning har gjorts med hjälp av enkäter till föregående års examensstudenter. Eftersom svarsfrekvensen var låg, i Uppsala län 153 studenter, är det svårt att dra säkra studenter. Länsarbetsnämndens analytiker bekräftar dock att resultatet stämmer väl överens med trender man ser i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om