Akademiker kan förlora tusentals kronor i pension

Det nya allmänna pensionssystemet missgynnar akademiker med lång utbildning, särskilt kvinnor med barn. Nu varnar facket för att små misstag kan ge kraftigt sänkt tjänstepension också.

Uppsala2005-09-03 00:00
- Den som vill trappa ned och ta det lite lugnare de sista åren före pensioneringen måste se upp. Enkla misstag kan ge kraftigt sänkt tjänstepension också, säger Anders Grundström, ordförande i Saco-rådet på Uppsala universitet.
Pensionsfälla nummer ett: Den som vill gå ned på halvtid ska absolut inte säga upp halva tjänsten. Det kan få förödande konsekvenser för tjänstepensionen, som grundar sig på lönen under de fem sista åren före pensioneringen.
- Det är bättre att ta tjänstledigt på halva tjänsten. Då har man formellt kvar sin gamla lön som pensionsgrundande, säger Anders Grundström.
- Att ta ut delpension är en annan möjlighet. Delpension från 61 års ålder påverkar inte tjänstepensionen.
Pensionsfälla nummer två berör akademiker som jobbar halvtid hos två olika arbetsgivare med olika pensionsavtal. Här gäller samma sak. De bör absolut inte säga upp halvtidsjobbet hos den ene arbetsgivaren under de sista fem åren före pensioneringen.
Enligt facktidningen Universitetsläraren kan en sådan miss kosta över 84 000 kr om året eller nästan 1,3 miljoner kr på 15 år för en akademiker med pensionsgrundande lön på 40 000 kr i månaden. Marginaleffekterna kan bli väldigt kraftiga.
Pensionsfälla nummer tre: Den som lämnar uppdrag som studierektor eller prefekt (institutionschef) riskerar att få en kraftigt sänkt tjänstepension när lönetillägget för det här uppdraget försvinner.
- Här har vi en lokal överenskommelse med Uppsala universitet som i alla fall dämpar effekterna. Den som till exempel har varit prefekt i minst sex år, får behålla halva tillägget. Och det är ganska vanligt att en prefekt sitter så länge, säger Anders Grundström.

Kvinnor drabbas särskilt hårt
I det nya allmänna pensionssystemet kommer akademiker med långa studietider och låga inkomster i början av karriären att få avsevärt lägre allmänpension. Att kvinnor kan drabbas särskilt hårt kan Anders Grundström bekräfta.
- Många kvinnor har varit barnlediga och jobbat halvtid under barnens uppväxt. I det gamla pensionssystemet kunde de flesta ändå komma upp i 30 tjänsteår och få en hygglig pension eftersom den grundade sig på lönen under de 15 bästa åren. Det får de inte i det nya systemet, där den totala livsinkomsten räknas.
Att så många av universitetets 40-talister verkar vara dåligt insatta förvånar Anders Grundström.
- Vi har försökt att informera våra medlemmar, men många verkar inte ha varit medvetna om de här problemen förrän vår facktidning skrev om pensionsfällorna härom dagen. Vi har fått alltfler frågor sedan dess.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om