Aja-baja-samtal hinns inte med längre

—Polisen och skolan anmäler ungdomar som begår brott men socialtjänsten tar inte alltid tag i ärendena. Det ger väldigt konstiga signaler, säger Ann-Christine Dahlén, socialsekreterare i Uppsala.

—Vi har så små resurser att vi måste prioritera bort många ungdomar som begått brott, säger socialsekreteraren Ann-Christine Dahlén.

—Vi har så små resurser att vi måste prioritera bort många ungdomar som begått brott, säger socialsekreteraren Ann-Christine Dahlén.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2005-10-31 00:00
Hon berättar om ett fall i mängden där en pojke i åttonde klass hade gett en annan elev ordentligt med stryk. Offret hade brottats ner på marken och fått motta sparkar.
—Om det här hade inträffat för ett par år sedan, innan nedskärningarna inom kommunen, skulle vi ha gett en besökstid till den kille som anmälts och kallat hit honom.

Skrev ett brev
—I det här fallet skrev vi bara ett brev till vårdnadshavarna och informerade om att vi inte inledde någon utredning men att de kunde höra av sig till medlingsverksamheten om de ville, berättar Ann-Christine Dahlén som arbetar med ungdomar i Gamla Uppsala.
Hon säger att arbetsbördan hela tiden ökar och att alltfler ungdomar i behov av hjälp måste prioriteras bort.
—För ett par år sedan brukade vi kalla hit alla ungdomar som ertappades med brott, även vid minsta snatteri. De fick komma för vad vi kallar ett aja-baja-samtal. Vi var påstridiga och det var ytterst sällan de uteblev.

Träffa offret
—Eftersom vi får allt svårare att hinna med blir gränsen för vilka vi ber komma för samtal allt tajtare. Till dem vi inte längre kallar hör ungdomar som gjort sig skyldiga till snatteri, skadegörelse, lindrig misshandel och ungdomar över 16 år som omhändertagits berusade.
Dessa ungdomar meddelas att socialtjänsten inte vidtar några åtgärder. Ungdomarna informeras dock om att de kan vända sig till bland annat kommunens medlingsverksamhet vilket en del gör. Där får de som vill träffa sina brottsoffer och tala igenom saken.

Ett bra förslag
Ann-Christine Dahlén ser positivt på förslaget från politikerna om snabbare ingripanden när unga begått brott.
—Men det kräver att vi får mer resurser. Får vi inte det måste politikerna tala om vilka ärenden vi ska prioritera bort. Vi kan inte ta ansvar för de ungdomar som inte får den hjälp de behöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om