Aidsexpert: Hiv-vaccin är möjligt

Hivviruset kommer inte att kunna utrotas, i varje fall inteinom överskådlig framtid. Men det finns skäl att vara optimistisk när det gäller möjligheterna att få fram ett vaccin som skyddar mot hiv.

Uppsala2006-06-04 00:00
Det säger doktor Robert Gallo vid Institute of human virology vid University of Maryland i USA.
— När det gäller ett vaccin mot hiv är jag betydligt mer optimistisk än för fem år sedan. Däremot lär vi varken under min eller din livstid hitta ett botemedel mot hiv, säger han till UNT.
Sedan 1980-talet är Robert Gallo känd som en av världens främsta experter på hiv. Han var en av de forskare som först påvisade sambandet mellan hiv och aids och allra först att ta fram en testmetod för att i blodprover spåra antikroppar mot hiv. Med testet blev det möjligt att säkerhetstesta allt blodgivarblod. Följen blev att fortsatt smittspridning genom blodtransfusioner och blodprodukter kunde förhindras.
— Det känns både roligt och spännande att ens arbete haft positiv betydelse. Innan testet fanns hann till exempel en femtedel av Japans blödarsjuka smittats av importerade blodprodukter, säger Robert Gallo.

Infekterar arvsmassan
Hivviruset är ett så kallat retrovirus. Gemensamt för alla retrovirus är att de har förmåga att bygga in sin egen virusarvsmassa i de infekterade cellernas arvsmassa, som de sedan använder som bas för att massföröka sig själva och infektera nya celler.
— Det ligger i retrovirusens natur att det är i princip omöjligt att bli kvitt dem efter att de integrerats i arvsmassan. Dagens terapier håller nere produktionen av hiv, men kan inte helt slå ut viruset hos den som redan är infekterad. Kanske blir detta möjligt i framtiden, men då krävs tekniska framsteg inom genterapi, säger Robert Gallo.
Hiv är känt för att mutera i snabb takt så att det ständigt uppstår nya varianter av viruset, som undkommer kroppens immunförsvar och som kan vara motståndskraftiga mot använda hivläkemedel.
— Men även om det uppstår dynamiska nya varianter av hiv är de inte mer infektionsframkallande än andra. Jag tror definitivt inte, som en del hävdat, att det i framtiden kommer att uppstå något slags super-hiv, säger Robert Gallo.

Måste stoppas tidigare
Hivs föränderliga natur brukar beskrivas som det kanske främsta hindren för att utveckla ett effektivt vaccin. Men det håller Robert Gallo inte med om.
— Problemet är inte variationen utan att hiv är ett retrovirus. Ett effektivt vaccin måste stoppa hiv så att säga redan i dörröppningen, innan viruset tagit sig in i och integrerats i värdcellen. Under de senaste åren har vi fått nya kunskaper om hur hiv angriper cellen, som ger hopp om att detta ska bli möjligt, säger han.

Eviga mikrober
Vilken är den viktigaste lärdomen av de 25 åren med hiv och aids?
— Att mikrober är eviga. Nya smittsamma mikrober kommer alltid att uppstå och spridas över världen. Hiv var från början en afrikansk regnskogssjukdom, som genom samhälleliga förändringar fick möjlighet att för alltid spridas över världen, säger Robert Gallo.
Framför allt hivepidemin, men också hotet om bioterrorism och nu senast skräcken för fågelinfluensan, har enligt honom lett till att samhället i dag står bättre förberett inför nya infektionshot.

Miljoner döda
Under de 25 år som gått sedan aids första gången beskrevs beräknas uppemot 70 miljoner människor ha infekterats av hiv, varav mer än 25 miljoner dött i aids. Robert Gallo förutsäger inte gärna hur den pågående hivepidemin kommer att utvecklas under kommande 25 år.
— Den framtida epidemin är mycket svår att förutsäga. Hur sexualvanorna förändras, hur patienterna klarar medicineringen och mycket annat spelar in. Min gissning är att epidemin kommer att plana ut i i-länderna, men fortsätta att spridas i u-länderna, säger han.



Fler artiklar med hivtema finns i papperstidningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!