Myggen satte stopp för födelsedagsplanerna

Under helgen fullkomligen exploderade det med mygg runt om i Uppland. Det kan ta flera veckor innan det lugnar sig igen, och det är speciellt en extra aggressiv myggsort som härjar just nu.

Aggressiva myggor satte stopp för födelsedagsplanerna i trädgården.

Aggressiva myggor satte stopp för födelsedagsplanerna i trädgården.

Foto: Johan Ceije, LEIF R JANSSON / TT, Anders Lindström

Uppsala2023-08-28 20:00

På söndagseftermiddagen skulle Johan Cejie hålla födelsedagsfika i villaträdgården i Norby, Uppsala. Tårta och presenter väntade och gästerna skulle komma klockan 15. Men på grund av den mygganstormning som drabbat länet under helgen fick familjen tänka om.

undefined
Födelsedagsfikat i trädgården fick flytta in. (genrebild)

– Mellangrabben fyllde år. Vi tänkte sitta ute men fick i stället gå i in och stänga dörren, jag märkte att det inte skulle funka, säger Johan Ceije.

undefined
Johan Ceije fick ändra födelsedagsplanerna för sonen på grund av myggen.

Redan vid lunch, när Johan Ceije påtade i trädgården, anade han oråd. Så länge han rörde på sig tänkte han inte så mycket på myggen, men när han satte sig ner för att ta en lunchmacka och tittade ner på benen blev han obekväm.

– Där sitter 8-10 myggor och suger, på bara några sekunder.

Plötsligt inser han att det är mygg överallt. Både i solen och i skuggan. Han säger sig vara van vid att det är lite mygg i partier där det är skugga, men det här var något helt annorlunda. Och han är inte den enda som noterat helgens myggexplosion.

undefined
Anders Lindström, myggforskare på SVA

Anders Lindström, myggforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), förklarar att det främst rör sig om två arter myggor som går till angrepp nu.

 – Det är den rödbruna höstmyggan (Aedes cinereus) och vårsvämmyggan (Aedes sticticus). Den sistnämnda är mer aggressiv och bits gärna, medan den rödbruna höstmyggan är aningen blygare.  

Myggexplosionen i helgen har inte bara drabbat Uppland, utan har också noterats på platser runt om i Södermanland. Masskläckningen som blivit nu beror främst på regnet.

– Det smög i gång redan i veckan i Uppsala. Sedan blev det riktigt mycket i helgen. Att det har regnat i juli gör att grundvattnet är ganska högt. När det sedan regnar, som det har gjort nu, blir det snabbt pölar och då kläcker myggen.

Hur många ägg lägger en hona?

– Några hundra ägg per gång.

undefined
Rödbrun höstmygga är en av de myggor som bits nu på hösten. Den sätter sig gärna kring anklarna för att suga blod.

Den rödbruna höstmyggan lägger gärna sina ägg i gräsmarker och tuvor, medan vårsvämmyggan föredrar att lägga sina ägg i sumpskog, som har gott om våtmarker och myrar. När myggorna sedan kläckts förflyttar de sig. Vilken mygga man angrips av kan bero på var man befinner sig, förklarar Anders Lindström.

– Det är olika på olika ställen. Nere vid till exempel Fyrisån ökar det mer av vårsvämmyggan. Det har dock inte gjorts någon undersökning om vilken mygga som är var, utan det baseras på egna erfarenheter i Uppsala.

Johan Cejie har bott i Norby i 20 år och har inte sett en liknande myggexplosion tidigare.

– Jag kan inte minnas att det har varit så här mycket mygg någonsin. Det är väldigt udda att behöva gå in och stänga dörren i Uppsala en sommardag, säger han till UNT. 

undefined
Vårsvämmyggan är skicklig på att föröka sig och sprida sig. Regnvädret har orsakat massinvasion av arten.

Enligt SVA har antalet rapporter om vårsvämmyggan mer än dubblerats senaste fem åren. 

Vad beror det på?

– Vårsvämmyggan är bra på att sprida sig. Från att bara ha funnits i Dalälven återfinns den nu på många olika platser. De flesta myggor rör sig inte mer än hundra meter, men just den här vårsvämmyggan kan dra i väg flera kilometer, säger Anders Lindström.

Honorna behöver blod till sina ägg. De suger och sedan tar det en vecka innan de lägger äggen. Sedan fortsätter jakten på blod och de biter igen. Så håller de på tills de dör.

– En mygga som har tur och får leva kan bita fyra-fem gånger i alla fall. 

Hur länge de ska vara så här aggressiva och många?

– Det brukar hålla på en månad om det inte blir nattfrost. Men det är lite väl tidigt att hoppas på.

Hur skyddar man sig bäst?

– Skaffa myggmedel. Hjälper inte det får man klä på sig mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!