Äggen ofta för gamla - Livsmedelsverket skärper kraven

Många ägg som säljs i matbutikerna är för gamla. Det fuskas även med kvalitetsklassningen av ägg. Nu skärper Livsmedelsverket kraven och från och med den här veckan offentliggörs för första gången inspektionsrapporter på verkets hemsida.

Uppsala2004-03-30 00:00
Påsken närmar sig och äggätandet kulminerar på påskafton. Den som vill veta hur landets äggpackerier sköter sig kan från och med den här veckan gå in på Livsmedelsverkets hemsida och läsa delar av den inspektionsrapport som verkets inspektörer sammanställt.
Det är första gången som Livsmedelsverket på hemsidan offentliggör inspektionsresultat. Tidigare har man kunnat begära ut uppgifterna via verkets diarium.
— Anledningen till att vi börjar med äggpackerierna är att det är staten som har hela ansvaret för tillsynen. Inom andra områden, som köttindustrin, ligger ansvaret både på staten och kommunerna, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör.
Verket hoppas att offentliggörandet ska bidraga till att pressen ökar på äggindustrin.

Riskerar vite
Utöver publiceringen på nätet införde verket förra året ett nytt tillsynssystem för att snabbare komma till rätta med bristerna på packerierna. I praktiken innebär den att inspektörerna redan på företaget skriver en rapport och företagarna får möjlighet att frivilligt förbinda sig att rätta till felen. De som inte gör detta riskerar att få ett föreläggande som kopplas till vite.
Under förra året inspekterades knappt hälften av landets cirka 140 äggpackerier. Det vanligaste felet var att äggförpackningarna försetts med för långa framstämplingstider. Tio procent av alla avvikelser som noterades berodde på detta. Ägg får från värpdagen förses med en bäst före-dag som ligger 28 dagar fram.
Detaljisterna vill ha minst 20 dagars framstämpling eftersom äggen inte får säljas senare än sju dagar innan bäst före-dagen infaller. Men det är inte ovanligt att äggen ligger i lager en eller ett par veckor innan de stämplas med en bäst före-dag 28 dagar fram.
— Det är framför allt de stora äggpackerierna som inte följer bestämmelserna. Ofta hämtar de äggen hos sina leverantörer en gång i veckan. Ligger sedan äggen några dagar i lager klarar de inte tidsgränsen.

Fusket ökade
Vid inspektionerna genomlyses äggen och ägg som legat någon vecka på packeriet avslöjas obarmhärtigt.
— Efter tre veckor har äggets kvalitet försämrats något. Det har torkat in och vitan blir vattnigare, säger Pontus Elvingsson.
Fusket även med kvalitetsklassningen av äggen ökade förra året. Packerierna följer inte de maxgränser som gäller för hur äggen ska klassificeras. Fusket med detta bedöms vara allvarligt. Upptäcks sådant görs inspektionen om inom några
veckor.
Tolv av de 68 packerier som inspekterades förra året fick helt godkänt och inga fel på hanteringen påpekades. 34 packerier hade problem dock inte av allvarligare art. Men 22 packerier bedömdes ha stora brister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om