Ågerupbolag "lånade" miljoner till släktingar

Miljontals kronor har utbetalats i lån från ett av Bengt Ågerups bolag till hans släktingar. Lånen har sedan skrivits av. Enligt en skatteexpert är det inte tillåtet att betala ut pengar skattefritt med sådana metoder.

Uppsala2017-04-03 13:56

Skatteverkets granskning av Uppsalaföretagaren Bengt Ågerup handlar bland annat om långivning.

Det Ågerup-ägda företaget Lyftet betalade år 2004 ut 10 890 000 kronor i lån till Ågerups svåger. Fem år senare skrevs lånet av med 7,2 miljoner kronor, varav 1,7 miljoner var obetalda räntor. Med andra ord slapp svågern att återbetala en stor del av de pengar han hade lånat av bolaget.

Av Skatteverkets utredning framgår att samma metod har använts flera gånger. Lyftet har lånat ut pengar "till olika svenska fysiska personer" för att sedan skriva av stora delar av lånen.

En av dem som fick låna av Lyftet var en son till Bengt Ågerup. Fordringen på 3,3 miljoner kronor mot sonen avskrevs i sin helhet.

Även en person som varit vd i ett av Ågerups bolag beviljades ett lån, vilket uppgick till 14 miljoner kronor.

Skatteexperten Björn Lundén är kritisk till agerandet.

– Det här är ett sätt att ta ut pengar utan att betala skatt. Men ett aktiebolag har inte rätt att betala ut pengar skattefritt på det här viset.

I en skriftlig kommentar till UNT bekräftar Bengt Ågerup att bland annat en av hans söner fick en gåva på det här viset.

"Vet inte men tror det skall vara ok", uppger han. Ågerup tillägger att skattefrågan knappast är relevant i sammanhanget eftersom han har varit bosatt utomlands.

Uppgifterna om lånen är knapphändiga i Lyftets årsredovisningar men Skatteverket har fått fram mer information, bland annat mejl, genom att begära hjälp av myndigheter i andra länder.

I vissa fall har det funnits lägenheter som säkerhet för de utlånade pengarna. Om lånen skrevs av på grund av att låntagarna inte klarat av att återbetala lånen hade det varit logiskt om Lyftet hade övertagit lägenheterna. Men enligt Skatteverkets utredning har lägenheterna inte överförts till Lyftet.

"Inte heller har det upplysts om varför fordran skrivits av utan att säkerheten tagits i anspråk", noterar Skatteverket i ett av fallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!