Ägarens livsstil kan göra hunden fet

Hundägarens syn på fetma, motion och nyttig kost påverkar risken för övervikt och fetma hos sin hund. Att ägaren är överviktig behöver ändå inte innebära att också hunden är det.

Foto:

Uppsala2018-10-06 13:00

Den slutsatsen drar forskare vid bland annat Sveriges lantbruksuniversitet i en europeisk kartläggning av riskfaktorer för fetma hos hundar och deras ägare.

– Även om vi inte ser någon direkt koppling mellan övervikt hos hundägaren och övervikt hos hunden finns tydliga samband mellan hundägarnas egen livsstil och förekomsten av övervikt och fetma hos deras hundar, säger veterinären och doktoranden Josefin Söder vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi vid SLU i Uppsala.

Studien omfattar drygt 3 000 hundägare i tio länder som besvarade en hälso- och livsstilsenkät om både sig själva och sina hundar. Med två olika instrument för att bedöma hundens hull beräknade de också ett slags BMI-värden för sina hundar.

Förekomsten av övervikt och fetma bland såväl hundarna som hundägarna skilde sig mellan de tio länderna.

Mellan en femtedel och drygt hälften av hundarna var enligt mätningarna med de båda "hullskalorna" överviktiga eller feta. Mellan en femtedel och hälften av hundägarna hade ett BMI-värde över 25, som är gränsen för övervikt.

– Eftersom deltagarna i vår studie främst rekryterades via sociala medier är det viktigt att notera att dessa siffror inte behöver vara representativa för hundar eller hundägare i allmänhet. De ligger dock i linje med vad som visats i andra studier, säger Josefin Söder.

Här kan du läsa om hur labradorhundar kan hålla vikten och leva längre.

En negativ inställning hos hundägarna till bra matvanor och fysisk aktivitet var riskfaktorer för fetma – både för hundar och för deras ägare. Övervikt var också vanligare hos hundar om de bara fick korta promenader, om ägaren delade mat med dem och om ägaren ansåg att fetma inte är någon sjukdom.

Trots dessa kopplingar fann studien inget stöd för det gamla talesättet "sådan herre, sådan hund" när det gäller övervikt.

– Fastän övervikt bland hundägarna var allra vanligast i Sverige var det ändå här som andelen överviktiga hundar var lägst. En del svenska hundägare svarade att de själva var överviktiga, men aldrig skulle tillåta att deras hund också blev det, säger Josefin Söder.

Här kan du läsa om en svensk studie som visar att hundägande kan bidra till att förlänga livet.

Flera tidigare studier har visat att fetma, både hos människor och hundar, ökar risken för en rad sjukdomar och förtida död. Även i den nya studien sågs hos hundägarna – men inte hos hundarna – ett tydligt samband mellan fetma och ökad risk för någon kronisk sjukdom.

– Det är dock värt att notera att ägare till överviktiga hundar betydligt oftare än ägare till normalviktiga hundar uppgav att deras hund hade lätt för att bli sjuk och inte var glad, säger Josefin Söder.

Fotnot: Studien är publicerad i vetenskapstidskriften Scientific Reports och kan läsas här.

Lite tid tillsammans en riskfaktor

Deltagarna i studien kom från Danmark, Italien, Kroatien, Litauen Polen, Portugal, Rumänien, Serbien, Spanien och Sverige.

Övervikt hos hunden var vanligare i familjer med låg inkomst, om ägaren tillbringade lite tid tillsammans med hunden och om ägaren rökte. Kastrerade hundar var också mer benägna att utveckla övervikt.

Hos både hundar och människor ökade risken för övervikt och fetma med stigande ålder.

Efter en hund av blandras var de vanligaste raserna i studien labrador, golden retriever, schäfer och border collie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!